• Short title article: Izložba otvorena do 1.12.
Jure Semren (prvi s lijeva); Foto: Livno Online / Z. Karadža

Sinoć, u četvrtak 19. listopada 2023., u Gradskoj galeriji KIC-a u Tomislavgradu otvorena je bogata izložba Jure Semrena pod nazivom ''C'EST LA VIE - Godine J(j)ure *30''.

Jure Semren, rođen 19. rujna 1956. godine. Pučku školu pohađao u Biloj, osnovnu u Guberu i Livnu, srednju – Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom i studij ekonomije u Zagrebu i Banjaluci. Prvu spoznaju o slikama i uopće o likovnosti susreće u franjevačkom samostanu Gorica, boraveći kao osmoškolac (1969. - 1971. godine.) Kroz srednju školu, više se upušta u crtanje u likovnoj sekciji kod fra Perice Vidića ( 1971 – 1975. ) Inspiriran djelima Gabrijela Jurkića i fra Anđela Kajića , od malih nogu, zavolio je slikarstvo i na koncu se i sam okušao. Po struci je diplomirani ekonomist a po naravi zaljubljenik u prirodu koja ga odmara i iz koje crpi harmoniju. Svoje umirovljeničke dane provodi u rodnoj Bila-Livno, slikajući i kljucajući u drvo ; jer u nešto se udarati mora.

Svoju prvu samostalnu izložbu priređuje početkom 1994. godine, od kada više participira u likovnom izričaju i likovnosti Livna.

U svom likovnom amaterskom stvaralaštvu, pored slikarstva okušava se u novom izrazu likovnosti, u skulpturi, s ciljem da ostane u njoj i da je u cijelosti slijedi i da mu posluži kao osnova i izvorište ideja za iskorak prema novim stvaralačkim oblicima.

Pogledajte fotogaleriju

Željka Markov o Juri i Jurinom talentu piše :... Jure Semren po struci je ekonomist, no velik humanist i zaljubljenik u prirodu, kulturnu i povijesnu baštinu svoga kraja. Kao i mnogi njegovi kolege nadahnut zavičajnim krajolikom krenuo je stazama klasičnog slikarstva da bi očaran svijetom umjetnosti postupno otkrivao i svoje druge rukopisne manire. Semrenov poetski senzibilitet iskazuje se preko različitih umjetničkih formi. U slikarstvu je njegova manira prošla kroz različite istraživačke faze: od realistične interpretacije, postimpresionizma pa sve do simboličko-apstraktnih sinteza. Umjetnik simboliku svojih motiva propitkuje kroz umjetničke znakove spajajući ih u nadrealne apstraktne vizije. U procesu kreativnosti u stalnoj je potrazi za rođenjem nove forme pa su tako njegove drvene skulpture projekcija njegove duše. Semrenova manira u kiparstvu je znatno slobodnija i ekspresivnija, a mekoća i podatnost drveta poslužile su mu kao medij iskazivanja svoje životne energije i produhovljene misli koja je u konstantnoj transformaciji.''

Pozivamo vas da posjetite izložbu, to možete svakim radnim danom od 8:00 do 15:00 sati.

Izložba ostaje otvorena do 1. prosinca 2023.

Navode iz Kulturno-informativnog centra Tomislavgrad.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok