• Short title article: Sve zbog 3,52 grama

Općinski sud u Livnu, Rješenjem od 16.11.2023. godine, potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužiteljstva Kantona 10 u Livnu, protiv osumnjičenog K.M., rođenog 1993. godine u Livnu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz  čl. 239 st. 3. KZ F BiH.

Optuženom se stavlja na teret da je, suprotno odredbama Zakona o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, dana 31.08.2023. godine u mjestu Bobara, općina Tomislavgrad, neovlašteno posjedovao opojnu drogu tipa “Speed”, u količini od 3,52 grama, te opojnu drogu tipa “Cannabis” u količini od 0,16 grama.

U skladu s člankom 78. i 239. stavak 4 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine prema optuženom je predloženo izricanje sigurnosne mjere oduzimanje predmeta i to opojne droge “Cannabis” i “Speed” u pronađenoj količini.

Sudac za prethodno saslušanje Općinskog suda u Livnu je za dan 11.12.2023. godine zakazao ročište radi izjašnjenja o krivnji.

Za kazneno djelo Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga iz članka 239. stavak 3 Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, koje se optužnicom Kantonalnog tužiteljstva K 10 optuženom stavlja na teret predviđena je kazna zatvora do 1 (jedne) godine. 

Potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje kaznenog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi njegova krivnja.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok