• Short title article: Video

Nakon što je odlučio ostati u Livnu, uspjesi nisu izostali, čak su u kriznim godinama od 2020. do današnjih dana ostvarili vrtoglavi rast.

Tvrtka B Krug narasla je s 19 uposlenika na više od 100, koliko ih zapošljava danas.

“Imam ideju” gostuje gospodin Stipe Krišto, mladi poduzetnik iz Livna, vlasnik i direktor tvrtke B Krug d.o.o. Ovaj vrijedni inženjer elektrotehnike, magistar znanosti, pokretač je još nekih tvrtki i projekata, o čemu ćete također čuti zanimljive storije. Počeci u radu bili su izazovni, u jednome trenutku mogao je birati – Njemačka ili Livno i odlučio se ostati doma.

“Kad sam se vratio s fakulteta 2016., počeli smo raditi za Njemačku i izvoziti za neke naše prijatelje. Osnovali smo tada B Krug d.o.o., a čak sam 2017. imao ponudu da preselim u Njemačku, gdje su zarade bile vrhunske i nuđeni su odlični uvjeti. Međutim, nije mi se dopalo i odlučio sam ostati u Livnu. Koncentrirali smo se sve više na tržište Hrvatske i Livna, 2019. iznenada se raziđemo sa strateškim partnerom”, kaže Krišto, a to je značilo dodatne izazove, s puno ugovorenih poslova, ali s čvrstom odlukom da se krene dalje. Uspjesi nisu izostali, čak su u kriznim godinama od 2020. do današnjih dana ostvarili vrtoglavi rast. Tvrtka B Krug narasla je s 19 uposlenika na više od 100, koliko ih zapošljava danas.

“B Krug posluje i kroz svoja povezana društva u Hrvatskoj i Njemačkoj, a ja volim kazati kako B Krug nije ona velika zgrada ili strojevi, nego su to ljudi. Volim zapošljavati ljude, zato kažem B Krug – tu je onih stotinu zaposlenih”, govori naš gost. Zanimljiv je sami način pronalaska i obuke uposlenika za najveće izazove na tržištu koje je više nego zahtjevno. U tom kontekstu gospodin Krišto govori i o nekim vlastitim vizijama obrazovanja, uvođenja dualnog obrazovanja kroz tvrtku B Krug, promišlja o tome kako bi trebalo raditi s mlađim generacijama u školama, na faklutetima i kasnije na radnim mjestima. Nadalje, govoreći o drugim tvrtkama unutar vlastite grupacije, s posebnim ponosom govori i o kompaniji FSB Doors d.o.o., koja proizvodi protupožarna vrata. “Mi kao proizvođač prozora i vrata konstatno se susrećemo sprotupožarnom bravarijom, ali to je jako kompleksno što se tiče dokumentacije i treba puno znanja, te smo se s partnerskom inženjering firmom iz Zagreba odlučili osnovati firmu u Livnu”.

Prvi je to put u regiji da naši proizvođači nude takve proizvode na temelju vlastite tehnlogije i rješenja. Govoreći o Livnu i Hercegbosanskoj županiji, gospodin Krišto navodi kako je očito da se Livno budi, kako više nije samo sinonim za odlaske ljudi. Sve više se razvija turizam, o čemu svjedoči odlična popunjenost  smještajnih kapaciteta, što bi uz proizvodne i uslužne tvrke koje niču ili su nastale u novije vrijeme, moglo značiti procvat ovoga kraja. Ističe posebno i Tehnološki i poslovni park “Linnovate”, kojeg podržava poznati poduzetnik Mate Rimac, podrijetlom iz livanjskog kraja. TP “Linnovati” podržao je u dosadašnjem radu više od 20 startupa, ali i drugih ideja i projekata. Kako biste čuli koje su najveće prednosti rada u, kako se naš gost izrazio, “najsiromašnijoj županiji najsiromašnije zemlje u Europi”, poslušajte i pogledajte ovaj razgovor u cijelosti. Ako ništa, čut ćete niz originalnih ideja mladog poduzetnika koji je prvo ohrabrio sebe, a onda i stotinjak suradnika, da ostanu u svome kraju, odnosno u najmanju ruku u svojoj zemlji. Sve drugo može biti samo ”dobar” izgovor ili alibi za neuspjeh i odlazak u nepoznate “obećane” zemlje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok