• Short title article: Indeks pravosuđa

Transparency International u BiH (TI BiH) u suradnji s Balkanskom istraživačkom mrežom BiH (BIRN BiH), 13. srpnja 2023. godine organizirao je konferenciju „Pravosuđe u BiH – stanje i perspektive“ u Sarajevu, na kojoj je predstavljena online platforma pod nazivom „Indeks Pravosuđa“, koja sadrži rezultate indeksa transparentnosti sudova i tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, a koja je izrađena u okviru projekta „Unaprjeđenje odgovornosti kroz jačanje mreža civilnog društva – SANCUS“.

Projekt SANCUS u Bosni i Hercegovini provode Transparency International u BiH (TI BiH) i Balkanska istraživačka mreža u BiH (BIRN BiH). Glavni cilj projekta je unaprijediti transparentnost i odgovornost pravosuđa u BiH s posebnim fokusom na transparentnost i učinkovitost stegovnih postupaka protiv sudaca i tužitelja. Uporaba digitalnih alata u tome smislu igra ključnu ulogu kako bi se svim građanima omogućio pristup relevantnim informacijama o radu pravosuđa.

Temeljem odgovora pravosudnih institucija i podataka objavljenih na mrežnim stranicama sudova Transparency International u BiH i BIRN BiH izradili su ljestvicu sudova i tužiteljstava rangirajući ih prema indeksu transparentnosti.

Objavljeni podaci se odnose na 2022. godinu i prema toj ljestvici Općinski sud u Livnu zauzima 1. mjesto od svih općinskih sudova u Federaciji Bosne i Hercegovine i 10. mjesto u Bosni i Hercegovini na razini svih sudova, što  nedvojbeno pokazuje visok nivo transparentnosti i otvorenosti ove pravosudne institucije prema javnosti.

Što se tiče 2023. godine Općinski sud u Livnu je već postupio po većini preporuka navedenih u izvješću.

Kompletnu ljestvicu možete pogledati na https://indekspravosudja.ba/

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok