• Short title article: Gradonačelnik Darko Čondrić
Gradonačelnik Livna Darko Čondrić; Foto: Livno Online / Z. Karadža

Nizom projekata, gospodarskih, turističkih ali i socijalnih Grad Livno nastoji dati zamah razvoju i jačanju standarda te demografskoj obnovi.

Milijun i pol maraka protekle godine uloženo je u uređenje nove poslovne zone Rasadnik. Gradonačelnik Livna Darko Čondrić navodi kako se radi o ukupno 36 parcela te da je interes velik.

- Poslovna zona nalazi se na izlazu Livna prema Splitu i prodaje se oko 100 tisuća metara četvornih građevinskih zemljišta. Više od 10 poslovnih zona prodalo se većinom našim domaćim gospodarstvenicima, ali ima i stranih investitora. Tu smo poslali poruku s Gradskog vijeća kada smo potencijalne investitore oslobodili naknade za uređenje građevinskog zemljišta, što nije mali iznos – kazao je u razgovoru za Fenu gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Zona je dio Strategije 2023.-2027. kojoj je cilj kroz jačanje gospodarstva poboljšati uvjete života. Već se naziru dvije nove proizvodne hale u zoni, u tijeku su radovi na podizanju konstrukcija. U isto vrijeme grad uređuje pristupnu cestu te će osigurati svu nužnu infrastrukturu.

 

Planirano je i pokretanje Razvojne agencije Grada Livna čija će osnovna zadaća biti razvoj poduzetništva, kroz pripremu i provedbu razvojnih projekata.

- Uvjeren sam da ćemo na takav način brže i jače pokrenuti naše gospodarstvo. Ne, tu su nam potrebni naši gospodarstvenici jer je razvoj gospodarstva bez njih nezamisliv. Moramo zajednički raditi s ciljem stvaranja uvjeta poželjnih za ulaganje - zaključio je livanjski gradonačelnik.

Jačanjem gospodarstva zaustaviti problem iseljavanja

Značajna grana gospodarstva u livanjskom kraju je poljoprivreda na koju se vraća fokus kroz Strategiju razvoja do 2027.godine

- Tako smo donijeli odluku o mjerama potpore poljoprivrednicima, ruralnom razvoju, mjerama potpore poduzetništvu i obrtu. Sufinanciramo proljetnu i jesenju sjetvu. Prošle godine smo nažalost imali u dva navrata proglašenje elementarne nepogode što zbog tuče što zbog poplava i kroz taj dio smo našli sredstva u proračunu da u stopostotnom iznosu nadoknadimo nanesenu štetu - pojasnio je gradonačelnik.

Istaknuo je dobru suradnju s proizvođačima livanjskog sira i s pčelarima, a za potrebe poljoprivrednika izgrađen je i poljoprivredni centar.

- Riječ je o višenamjenskim prostorijama za organsku proizvodnju. Također su tu i prostorije za rashladne komore za bobičasto voće koje su u završnoj fazi uređenja. Otvaranjem poljoprivrednog centra izravnu korist ima oko 150 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a sve s ciljem gospodarskog razvoja Livna. Ranije smo u tom kompleksu otvorili zadrugu za proizvođače autohtonog livanjskog sira i za pčelare, proizvođače meda - istaknuo je Čondrić.

Nada se kako će mjere utjecati na zaustavljanje iseljavanja, a potom i na poticaj povratka Livnjaka u rodni kraj. Takvih primjera kaže već ima.

- Nije to nešto značajno, ali imamo primjere obitelji koje se vraćaju ovdje i žele pokrenuti svoje biznise, žele odgajati djecu u mirnijoj i slobodnoj sredini. To je ono što nas veseli i sve naše aktivnosti koje radimo upravo usmjeravamo u tom demografskom smjeru i zadržavanju naših ljudi – kazao je Čondrić.

U tu svrhu je i pomoć Grada obiteljima pri kupnji prve nekretnine. U 2023.godini dodijeljeno je 15 subvencija u iznosu do 6.500 maraka, ovisno o kvadraturi stana. U proračunu za ovu godinu planirano je 200 tisuća maraka te bi se projekt trebao nastaviti.

Obiteljima s djecom svakako je pozitivna vijest da je u planu izgradnja i novog Gradskog vrtića.

- U potpunosti ga financiramo. Grad Livno ima i četiri privatna vrtića koje dijelom sufinanciramo iz proračunskih sredstava. Također, ulažemo u infrastrukturu osnovnih škola, financiramo u potpunosti školski prijevoz , a u pripremi su i nove odluke za sufinanciranje prijevoza studenata s područja Livna - kazao je Čondrić.

U ovogodišnjem proračunu 100 tisuća maraka je izdvojeno i za asistente djece s poteškoćama u razvoju.

Turizam u zamahu

U Strategiji razvoja Livna je i ruralni turizam, a nedavno je otvorena i prva biciklistička staza.

- Grad Livno je prepoznao projekt Tehnološkog parka ''Linnovate'' za uređenje i markaciju biciklističkih staza. Kroz taj projekt uređene su četiri biciklističke staze na području Livna, ukupne dužine 100 kilometara i to je nešto što vidimo kao jedan segment turizma zbog prelijepe prirode i ambijenta - pojašnjava gradonačelnik Čondrić.

Navodi kako planine, veliko Livanjsko polje, tri rijeke i jezera čine veliki turistički potencijal. Ispod planine Cincar je i blizu 800 divljih konja, koji predstavljaju problem kada se govori o prometu, ali u isto vrijeme i potencijalnu turistički atrakciju.

- To još uvijek nije uređeno na način da se zna kako gospodariti s tim ali smo održali niz sastanaka i u suradnji s višim razinama vlasti želimo doći do pravnih akata kroz koje ćemo moći djelovati – istaknuo je Čondrić.

S Cestama Federacije Grad Livno traži načine sprječavanja izlaska konja na magistralnu cestu, što predstavlja sigurnosni problem u prometu. U isto vrijeme konje se nastoji zaštititi te očuvati, što bi se kroz turizam trebalo urediti. Tu važnu ulogu igra i buduća Turistička zajednica, na čijem se osnivanju trenutačno radi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok