• Short title article: Respektabilno društvo

Protekla, 2023. godina za Planinarsko društvo “Cincar” Livno bila je više nego uspješna.

Puno aktivnosti je realizirano, čak 33 izleta (planinarska pohoda) kako u BiH, susjednoj Hrvatskoj tako i u Crnoj Gori, Bugarskoj, a trail sekcija trčala je humanitarno i u Mostaru i u Zadru (Wings for Life). Piše Večernji list BiH.

Respektabilno društvo

Planinarsku godinu započeli su tradicionalnim usponom do Kurtegića doca na Sveta tri kralja u organizaciji PU “Dinaridi”, a završili božićnim domjenkom 18. prosinca turom do planinarskog doma “Kruzi” podno Cincara. S obzirom na 189 članova s važećom iskaznicom (plaćenom članarinom), riječ je o respektabilnom društvu, a izvješće je pokazalo i financijski stabilnom jer je 2023. završilo pozitivno. Aktivna je bila i markacistička sekcija, uređena i markirana staza Kuretgića dolac – Trovrsi – okretište, Ozrina – Potajnica te dio staza Livno – PD Kruzi, PD Kruzi – Lovac – Cincar, PD Kruzi – Begovača. Radilo se i na projektima, opremljena je jedna od spavaonica u Planinarskom domu uz potporu Grada Livna u iznosu od 10.275 KM, nabavljena planinarska oprema za zimske uvjete uz financijsku potporu Vlade HBŽ-a u iznosu od 1800 KM, a županijska vlast potpomogla je i tradicionalnu manifestaciju “Dani Cincara 2023.” te utrku “Wild horses trail”. Bilo je tu i drugih aktivnosti na domu poput dovršenja i svečanog otvorenja kupaonice, uređenja dvorišta, uzemljenja objekta i sl. I 2024. godina će, barem po dosadašnjim aktivnostima, biti jednako dobra. Uz brojne izlete, počela je i 3. Opća planinarska škola. Pohađa je 28 polaznika koji, uz teoriju, imaju i praktične zadatke i obvezne izlete (planinarske pohode). Predviđeno ih je pet, a na drugom, realiziranom nedavno, sudjelovalo je i 10-ak “starih” članova kako bi i tako dalo potporu “novacima”, među kojima su, uz mlade, i oni iz kategorije 60+. Zadatak je bio popeti se na vrh Tušnice, što je bilo itekako zahtjevno jer je riječ o 4,25 km stalnog uspona, svladavanju visinske razlike od 771 m, uglavnom goleti, a sunce je za ovo doba godine nesmiljeno grijalo.

Ponovljena pravila

Kondicijski spremniji išli su naprijed s predsjednicom društva Jelenom Bobetić, a da nitko ne bi ostao ili zalutao, na začelju su se pobrinule Adriana Miloloža i Zorana Vidačak. Prije uspona ponovljena su planinarska pravila, a tempo se prilagođavao sukladno mogućnostima “školarca”. Bilo je i umora, i znoja, i pomisli na odustajanje, no u konačnici sve je dobro prošlo, a pogled na okolna brda i planine, prelijepa jezera, Buško i Mandek, naselja šćućurena uz rub Livanjskog polja, planinsko cvijeće i raslinje, bili su obilata nagrada za svaku kap znoja i bolne mišiće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok