• Short title article: Dani ponosa i slave
Foto: Livno Online / Z. Karadža

U organizaciji Grada Livna, Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Livno i Hercegbosanske županije u Livnu je u utorak svečano obilježena 32. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja.

Program je počeo svetom misom u crkvi Svih svetih u Livnu nakon čega je upriličen svečani mimohod branitelja, braniteljskih udruga i predstavnika svih razina vlasti do dvorane Narodnog sveučilišta u Livnu gdje je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Livna.

Prigodnim govorom nazočnima su se obratili predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, gradonačelnik Livna Darko Čondrić i dopredsjednik Gradskog vijeća Livno Ivan Periša.

- Travanjski dani svjedoče koliko su ti povijesni događaji bili važni za naš kraj, naše Livno. Brojni gosti danas su s nama na obilježavanju Dana obrane Livna i livanjskog kraja da iskažu s nama zajedništvo te da zahvale braniteljima za sve ono što su dali u Domovinskom ratu - kazao je gradonačelnik Čondrić.

 

Predstavnik Koordinacije braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna Željko Krišto podsjetio je da 13. travnja 1992. započeo napad srpskih snaga na planinskim prijevojima Korićini i Strmici, između Livna i Glamoča, a deset dana kasnije, 23. travnja odvila se odlučujuća bitka kod Rujana i Čelebića, između Livna i Bosanskog Grahova.

- Cilj srpskog napada bio je ovladati Livnom i spojiti se sa snagama u dolini Neretve čime bi se u vrlo tešku situaciju dovela Dalmacija, dok bi Hrvati s ovih prostora bili potpuno odsječeni od centralnog dijela Hrvatske. Svojim ratnim poduhvatom branitelji Livna su uspjeli ne samo obraniti Bosnu i Hercegovinu, već i spriječiti presijecanje Hrvatske na dva dijela - istaknuo je Krišto.

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća Livna druženje je nastavljeno u Memorijalnom centru Rujani i školi u Čelebiću.

 

 

 

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok