• Short title article: Ucjena

Općinski sud u Širokom Brijegu je zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo Ucjene iz čl. 296. st. 2. u vezi sa st. 1. KZ FBiH, kao i Ugrožavanje sigurnosti iz čl. 183. st. 1. KZ FBiH, a sve u vezi s čl. 54. KZ FBiH, potvrdio optužnicu Tužiteljstva Zapadnohercegovačke županije protiv P.G. (38) iz Tomislavgrada.

On je optužen nakon što je prije nešto više od dvije godine uspio od svoje tadašnje ljubavnice, R., ucjenom i prijetnjama njoj i njezinim roditeljima, uzeti iznos od 10.000 eura, no na tome se nije zaustavio.

Prijetio da će sve otkriti mužu

Kako je navedeno u optužnici, nakon što su roditelji njegove udate ljubavnice koji su saznali za njihovu vezu zatražili od njega da ne dolazi u njihov kafić u Posušju, on je s ciljem da sebi pribavi znatnu protupravnu imovinsku korist, R. zaprijetio da će sve otkriti njezinu mužu A.

Također, prijetio joj je “da će u ugostiteljski objekt njezina oca dovesti neke ljude i da će ga stući do temelja“.

U jednoj od prijetnji je naveo “da će dovesti neke Vukovarce koji će ubiti njezine roditelje, da će joj oca staviti u gepek i provozati, kao i da će nauditi njezinoj majci, optužujući ih za uvredu i prekid njihove veze, a potom ju je prisilio da od svoje majke posudi 10.000 eura i da mu ih preda“.

Ona je sredinom veljače 2022. godine na to pristala da bi, kako je navedeno, zaštitila sebe i svoju obitelj, svoj ugled i čast te je sastavila ugovor u kojem je zatražila od njega da nakon predaje novca prestane uznemiravati nju i njezinu obitelj.

Ponovo nastavio s uznemiravanjem

Prihvaćaš da nećeš ucjenjivati i tražiti još novca nego je ovo kraj. Svi osobni podaci s mobitela, slike, brojevi, poruke sve će biti izbrisano – stajalo je, između ostalog, u ugovoru koji je, kako je navedeno u optužnici, P.G. vlastoručno potpisao i ovjerio pečatom kafić-bara “M“ Tomislavgrad.

Deset mjeseci poslije, P.G. je ponovo nastavio s uznemiravanjem i prijetnjama po život R., kao i njezinoj obitelji. U veljači prošle godine njezina majka je sve prijavila Policijskoj upravi Posušje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok