Danas su predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić, ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Petar Galić i ministar financija u Vladi Hercegbosanske županiji, Stipan Šarac održali odvojene sastanke s predsjednikom  Samostalnog sindikata Osnovnog obrazovanja i odgoja Hercegbosanske županije, Filipom Čelarom i članovima tog sindikata i potom s  predsjednikom sindikata Srednjeg obrazovanja Hercegbosanske županije, Ladislavom Kutlešom i članovima istog sindikata.

Predstavnici oba sindikata upoznati su s financijskom situacijom i opterećenjima Proračuna Hercegbosanske županije, sve težeg ispunjavanja obveza zbog nedovoljnih sredstava u proračunu  što  nameće potrebu ušteda i racionalizacije gdje god je to moguće.

Trošit se može samo ono što se ima u proračunu. U tom kontekstu život je nametnuo da nema više novog upošljavanja u obrazovanju i da pojedini prosvjetni djelatnici  norme ispunjavaju u školskim ustanovama obe razine obrazovanje. Djeca u seoskim školama moraju imati kvalitetnu nastavu kao i djeca u gradu. Zbog nedovoljnog broja učenika u područnim školama život nameće racionalizaciju školske mreže u osnovnom obrazovanju na području Hercegbosanske županije, jer postojeći školski sustav ne odgovara potrebama aktualnog trenutka. Iznesen je podatak kako se iz županijskog proračuna  danas za obrazovanje osnovno i srednje izdvaja oko 23.000.000,00 KM (dvadesettrimilijuna KM).

U veoma tolerantnoj atmosferi i konstruktivnim dijalozima dogovaran je način i termin isplate otpremnina djelatnicima koji su otišli u mirovinu, jubilarnih nagrada i pomoći za liječenje oboljelim. Predstavnici sindikata zanimali su se za plaćanje troškova prijevoza što će uskoro biti regulirano uredbom i novim zakonom o plaćama kojima će biti uređene plaće uposlenih.

Bilo je govora o izradi standarda i pedagoških normativa i najavi moguće izrade novih kolektivnih ugovora. Na spomenutom sastanku predsjednicima i predstavnicima oba sindikata pružena je informacija i o tome zašto i kada bi trebale biti isplaćene dnevnice za proteklo razdoblje, a dobili su i detaljnu informaciju o ovogodišnjem regresu kojega su se dragovoljno odrekli predsjednik Vlade Hercegbosanske županije i ministri u Vladi županije.

Svi ravnatelji osnovnih i srednjih škola dobit će kao što su dobili i drugi pisani tekst žele li se ili ne žele odreći ovogodišnjeg regresa ili bar njegova dijela. Odluka je individualna. Ovim postupkom nastoji se vidjeti koliko smo međusobno solidarni i imamo li osjećaja za one koji su u socijalnoj potrebi. Predsjednik Vlade, Draško Dalić zahvalio je sindikatima na dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji i izrazio nadu da će se partnerski odnosi nastaviti i ubuduće.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok