U organizaciji Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić” Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare” Zagreb i župe svetog Ilije proroka Bosansko Grahovo proteklog vikenda u župi svetog Ilije proroka Bosansko Grahovo održana je Kulturno - vjerska manifestacija „Dani svetog Ilije proroka 2015” , te je u nedjelju 19. srpnja proslavljen zaštitnik župe Bosansko Grahovo.

Misnom slavlju u povodu proslave patrona župe u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Obljaju, koje je predslavio mons. Franjo Komarica, biskup banjalučki uz koncelebraciju župnika i kapelana nazočio je i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Draško Dalić.

„Kad vidimo ruševine u ljudskim očima i srcima ne čudi što vidimo razrušene kuće, neobrađena polja, i ljudi koji bježe poput sv. Ilije na kraj svijeta. Od kud toliko beznađa i zbunjenosti da idu u tuđinu u neizvjesnost umjesto da obrađuju svoju zemlju”, pitao je biskup Komarica u svojoj propovijedi.

„Iz godine u godinu sve ste složniji i odlučniji i uz snagu Boga vi želite obnavljati lice Bosanskog Grahova i ovog dijela zemlje i biskupije jer je 17. dugih stoljeća zapisano na ovom području”.

Čestitavši blagdan nebeskog zaštitnika i cijele napaćene BiH, biskup Komarica je rekao da Crkva Bosanskog Grahova danas ima proročku ulogu, te najavio ponovni susret s katolicima ovog kraja krajem mjeseca kad se komemorirajući započinje proces beatifikacije Don Juraja Gospodnetića i četiri župnika ubijena 1941. godine.

Nakon svete mise upriličen je prigodni kulturno-umjetnički program na kojem su nastupili: KUD „Tribanj” Bila - Livno, Društvo Hrvatska žena Kraljica Katarina Novi Travnik, KUD “Dinara” Kijevo, Tamburaški sastav Zlatne žice Zenica, diplari Josip i Mijodrag Galiot.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok