Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak kako će osobno uvijek biti protiv toga da Bosna i Hercegovina postane članica NATO-a ponovivši pri tom kako će konačna odluka o tome biti uvjetovana i ishodom referenduma što ga planira provesti na teritoriju entiteta kojemu je trenutačno na čelu.

Govoreći na primanju u Banja Luci što ga je u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru priredilo zapovjedništvo Treće pješačke pukovnije Oružanih snaga BiH, Dodik je kazao kako bi ulazak BiH u NATO doveo do uspostave granice Sjevernoatlantskog saveza na Drini s obzirom na vojnu neutralnost Srbije što vlasti RS ne žele dopustiti.

"Nikada neću glasovati za ulazak BiH u NATO jer i kao predsjednik RS i kada budem umirovljenik neću zaboraviti da je NATO bombardirao Srbe osiromašenim uranom", kazao je Dodik.

Ponovno je pozvao i na dodatno smanjenje oružanih snaga BiH tvrdeći kako je to nužno zbog gospodarskog stanja u zemlji.

Oružane snage BiH ustrojene su kroz tri pukovnije od kojih svaka slijedi tradicije jedne od triju vojski koje su tamo ratovale od 1992. do 1995. godine.

Projicirani brojčani sastav je pet tisuća ljudi što uz pješaštvo uključuje i ratno zrakoplovstvo i protuzračnu obranu te druge pomoćne postrojbe.

BiH je članica NATO-ova programa "Partnerstvo za mir" a Savez joj je uvjetno odobrio Akcijski plan za članstvo (MAP) koji bi trebao stupiti na snagu nakon postizanja političkog dogovora o uknjižbi potrebnih vojarni i drugih objekata na ime Ministarstva obrane BiH.

Vlasti RS već godinama koče rješavanje tog pitanja a za to vrijeme Dodik opetovano dovodi u pitanje politiku pridruživanja NATO-u koja je proklamirana na državnoj razini.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok