SNSD je odlučan da se dan nastanka RS-a nastavi obilježavati 9. siječnja, izjavio je danas Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a nakon sjednice Predsjedništva ove stranke.

Osim sjednice Predsjedništva održana je i sjednica Glavnog odbora stranke, a SNSD je zaključio da je referendum protekao ”legitimno i zakonski”. Zaključili su da treba popraviti tehniku provođenja referenduma, da se birački popisi pripreme i da se to traži od SIP-a, s tim što bi softver koji bi se izgradio u nekom od državnih organa RS-a podrazumjevao da glasuju svi koji šest mjeseci prije referenduma žive na prostoru RS.

Prema navodima Dodika potrebno je omogućiti i elektronsko glasovanje, a sve u cilju kako bi referendum mogao biti brzo zakazan i brzo proveden jer misli "da će takvih stvari trebati", piše Faktor.

Zaključili su i da je neophodno nastaviti s incijativom koju su već uputili da se federalni zakoni stave van snage jer nikada nije konstituiran Parlament FBiH, zato što u Dom naroda nije izabrano 17 predstavnika srpske nacionalnosti.

Najavio da će danas prikupiti potpise zastupnika u Narodnoj skupštini RS za inicijativu "da se 1. ožujka ocjeni kao neustavan da vrijeđa poziciju Srba kao što 9. siječanj vrijeđa poziciju Srba”.

Ocjenili su da je dobro što je potpisan sporazum o Mehanizmu koordinacije i da je bolji od onoga koji je ranije napravio Savez za promjene. Odgovarajući na pitanja novinara rekao je da nikada nije osporio Ustavni sud BiH.

- Ustavni sud BiH postoji u Ustavu, ali ja osporavam način rada Ustavnog suda koji nikada nije donio zakon o svom postojanju - rekao je Dodik.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok