U Federaciji BiH se trenutačno nalazi 6150 osoba koje su povezane s islamskim terorizmom, a broj pristalica radikalnih islamističkih pokreta i simpatizera “Islamske države” značajno se povećao u odnosu na ranije procjene, saznaje “EuroBlic” iz sigurnosnih službi RS koje se bave analitikom i borbom protiv terorizma.

Podaci WikiLeaksa

Prema tvrdnjama navedenoga izvora, posljednji obavještajni podaci s terena pokazuju kako se broj pristalica radikalnih islamističkih pokreta i simpatizera tzv. Islamske države u FBiH značajno povećao u odnosu na ranije procjene. U dijelovima BiH u kojima većinski žive Bošnjaci broj onih koji podržavaju i sponzoriranju vehabijski pokret porastao je na oko 120.000. Gotovo identične podatke o BiH, kao “najvećoj terorističkoj bazi na tlu Europe”, nedavno je objavio i WikiLeaks pozivajući se na saznanja američkih stručnjaka koji se bave fenomenom radikalnoga islamizma. “Domaće sigurnosne agencije i zapadne službe znaju mnogo više od onog što je objavljeno na stranicama WikiLeaksa. Osnivači i lideri Aktivne islamske omladine, organizacije čiji je rad u BiH zabranjen nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. godine, nastavili su s upravljanjem ovom organizacijom i njezinim islamističkim sustavom i nakon izricanja zabrane. Mnogi od njih stigli su do sirijskog ratišta, a neki su bili izravni organizatori slanja fanatičnih džihadista u Siriju i Irak”, tvrdi izvor iz sigurnosnih službi.

Presuda Suda

Prema UN-ovoj procjeni, a koja je utemeljena na rezultatima bh. studije, na ratištima u Siriji i Iraku nalazi se 217 boraca iz BiH. Podaci sigurnosnih agencija o broju stranih ratnika iz BiH u Siriji za razdoblje od 2012. do 2015. pokazuju kako su u tom vremenskom razdoblju registrirani odlasci 120 muškaraca, 61 žene i 81 djeteta.

Iako je BiH počela zakonski kažnjavati osobe koje odlaze na strana ratišta, kazne za ovakva djela su preblage kako bi zaustavile ovaj trend. Primjer tome je i presuda Suda BiH kojom su sedmorica Bošnjaka osuđena na 11 godina i 2 mjeseca zbog ratovanja u Siriji. Enes Mešić je zbog ratovanja u Siriji osuđen na tri godine zatvora, Adem Karamuja na dvije, Mirza Kapić na godinu i pol, Jasmin Jašarević i Salko Imamović na po godinu i četiri mjeseca, dok su Ibro Delić i Samir Hadžalić dobili po godinu dana zatvora.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok