Sarajevski Županijski sud potvrdio je optužnicu u predmetu “Pravda” koja bivšeg ministra unutarnjih poslova Republike BiH Aliju Delimustafića i još 37 osoba tereti za organizirani kriminal i više krivičnih djela, javlja BIRN-Justice Report.

Uz Delimustafića optuženi su: Izet Musić, Zoran Lončar, Emir Karača, Elvira Kreho, Džemal Karić, Lejla Cerić, Suada Hadžić, vještak Abid Hodžić, Edina Mutevelić, Murisa Makarević, Kemo Kapura, Samir Muslić, Nihad Druškić i Dalibor Macanović.

Ista optužnica tereti i Envera Delimustafića, Amirelu Lončar, Samiru Skorupan, Seada Hadžića, Zaima Spahovića, Hamdu Spahića, Samira Čolana, Zikreta Orhanovića, Saminu Skopak, Nermina Vilu, Lejlu Mirelu Eminović, Ismeta Hamzića, Halida Drkendu, Milenu Rajić, Fatimu Kapur, Arifa Ibrahimovića, Faruka Telalagića, Ševalu i Edina Arnautovića, Ratka Đokića te Dušanku, Dobru i Vojka Đokića.

Pored ovih 38 osoba, optužene su tvrtke “Cenex Group”, “Consultants”, “Cenex Inženjering” i “Minas Co” iz Sarajeva, kao i “Ex Line Group”, “Centralexport” , “Cenex” i “Exline” iz Istočnog Sarajeva.

Pored organiziranog kriminala, optuženima je na teret stavljena zlouporaba položaja ili ovlasti, povreda zakona od strane suca, pranje novca, krivotvorenje isprave, prevara i pomoć počinitelju nakon izvršenog djela.

Alija Delimustafić je optužen da je od 2009. do 2016. godine organizirao grupu koja je, između ostalog, nezakonito knjižila i preprodavala nekretnine uglavnom umrlih osoba na području Sarajevske županije.

U sudskim postupcima koje je vodila sutkinja Lejla Fazlagić-Pašić, nekretnine su s umrlih knjižili na članove organizacije i rodbinu, a potom su ih sklapanjem ugovora prodavali trećim osobama.

Fazlagić-Pašić, bivša sutkinja sarajevskog Općinskog suda, nalazi se u Hrvatskoj, a prema nalogu Županijskog tužiteljstva je krajem 2016. susjednoj državi upućen zahtjev za njeno izručenje.

U predmetu “Pravda”, kako su ranije istaknuli iz Tužiteljstva, nije optužen ni Juso Škrijelj, kao i još pet osoba koje su nedostupne organima gonjenja.

Počinjenjem ovih djela, prema navodima Tužiteljstva, optuženi su stekli protupravnu imovinsku korist u iznosu većem od deset milijuna maraka.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH