Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je na jučerašnjoj pres konferenciji da se, prema raspoloživim podacima o broju registriranih odlazaka iz Federacije BiH u inozemstvo, za posljednje četiri godine (2013. - 2016.) odjavilo 10.041 osoba.

Podaci su dobiveni na osnovu evidencija o promjeni prebivališta/boravišta građana koja se vodi u Agenciji za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH - IDDEEA, a pokazuju da je najveći broj odjava u tom periodu zabilježen u 2014. godini (2.849 odjava).

Prezentiran je i podatak da je, kao rezultat kretanja prirodne i mehaničke komponente, prisutan konstantan pad broja stanovnika od 2013. godine do danas.

Broj stanovnika u Federaciji BiH 2013. godine (stanje sredina godine) je 2.219.131, a u 2017. godini 2.201.193 stanovnika.

U 2017. godini provedene su dvije ankete iz oblasti informaciono-komunikacijskih tehnologija kojima su obuhvaćeni poslovni subjekti i domaćinstva.

Istraživanje je pokazalo da 98,3 posto poslovnih subjekata svakodnevno koristi računare, te da 97,6 posto poslovnih subjekata ima pristup internetu. Rezultati istraživanja pokazuju i to da 67,8 posto domaćinstava posjeduje internet priključak.

U Federaciji BiH prisutan je, od 2013. godine, negativan prirodni priraštaj, što znači da je veći broj umrlih osoba od broja živorođenih.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH