Najmanje 5.600 osoba iz 33 zemlje, koji su se bili priključili tzv. Islamskoj državi (ISIL), vratilo se u matične zemlje, navodi se u najnovijem izvješću Soufan Centra, koji prenosimo na našoj Facebook stranici, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema podacima sigurnosnih službi, oko 900 državljana zemalja regije boravilo je ili boravi u Siriji i Iraku. Do sad ih se vratilo oko 250. Što se tiče BiH, policijske i obavještajne službe identificirale su oko 240 muškaraca i žena. Poginulo ih je između 50 i 70, vratilo se 46.

ISIL je proglasio “kalifat” 2014. godine nakon čega su na hiljade njegovih pristalica krenule u Siriju ili Irak.

Prema podacima pronađenim u Raki, oko 40.000 stranaca iz 110 zemalja pridružilo se ISIL-u, a identificirano ih je oko 19.000.

ISIL-u se pridružilo najviše državljana Rusije, njih 3.417. Na granicama Turske i putu prema Siriji ili Iraku zaustavljeno je 4.128, a vratilo ih se oko 400.

Iz Saudijske Arabije se ISIL-u pridružilo 3.244 osoba, vratilo ih se oko 760, dok je 7.523 zaustavljeno u Turskoj na putu prema Siriji ili Iraku.

Jordanaca je oko 3.000, a vratilo ih se oko 250. Prema podacima koje je prikupio Soufan Centar, Tunižana je 2.926, 4.605 je zaustavljeno u Turskoj, a vratilo se oko 800. Državljana Francuske koji su se pridružili ISIL-u je 1.910, u Turskoj su zaustavljena 2.622, a vratio se 271.

Marokanaca su 1.623, u Turskoj je na putu prema Siriji ili Iraku zaustavljen 2.831, a s ratišta ih se vratilo oko 200. Turaka i Uzbekistanaca je po 1.500, s tim što su turske službe zaustavile oko 7.200 osoba koje su se pokušale pridružiti ISIL-u, a s ratišta u Siriji i Iraku ih se vratilo oko 900.

U posljednjih godinu dana pala su sva veća uporišta ove militantne skupine, koju je UN proglasio terorističkom organizacijom, uključujući i Mosul u Iraku u srpnju te Raku u Siriji u listopadu ove godine.

Povratnici s tih ratišta su danas veliki izazov za sigurnosne službe, ali i za pravosuđe. U izvješću Soufan Centra se navodi da “postoji neslaganje o prijetnji koju predstavljaju strani borci njihovim zemljama porijekla ili zemljama kroz koje prolaze, ali je neizbježno da će neki od njih ostati posvećeni formi 'nasilnog džihada'”. Soufan Centar navodi kako dosad nijedna zemlja nije našla pravi način za suočavanje s problemom povratnika. Većina ih je zatvorena ili su “nestali s radara”.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH