Županijski sud u Sarajevu odbio je priznati zakon o izvanrednoj upravi Agrokora za područje Bosne i Hercegovine, izjavio je za sarajevski Dnevni Avaz voditelj odvjetničkog tima Agrokora u Bosni i Hercegovini Branko Marić.

Marić smatra kako se radi o pravnom nonsensu, jer je i sud u Londonu priznao izvanrednu upravu Agrokora. U obrazloženju suda navodi se da bi pozitivna odluka bila suprotna javnom poretku i da bi se time ugrozilo pravo svake individue na parničenje, kaže Marić.

Pojasnio je kako ovakva odluka, na koju je najavio žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH, može u konačnici dovesti do komadanja kompanija u vlasništvu Agrokora u BiH.

Najavio žalbu Vrhovnom sudu

"Vjerovnika Agrokora ima više od 12.000 i po pravomoćnosti odluke svi bi mogli tražiti naplatu svojih potraživanja. Priznavanjem (izvanredne uprave) je trebalo zaštititi prava domaćih gospodarskih društava. Ovako je otvoren put prema najgorem scenariju", istaknuo je sarajevski odvjetnik za Dnevni Avaz.

Po njegovim riječima sud je praktički omogućio da bosanskohercegovačke kompanije u vlasništvu Agrokora svojom imovinom i novcem odgovaraju za dugove koncerna iz Hrvatske. Marić smatra da bi to ugrozilo poslovanje svih bosanskohercegovačkih kompanija koje su u vlasništvu Agrokora i radna mjesta uposlenika.

"Shvatio bih ovakvu odluku da se radi o dugovima koje, na primjer, imaju Sarajevski kiseljak ili Konzum, ali ovdje je riječ isključivo o dugovima kompanija iz Hrvatske. Neshvatljivo mi je da to Županijski sud u Sarajevu nije prepoznao, jer donošenje pozitivne odluke isključivo je u interesu bosanskohercegovačkoga gospodarstva", rekao je Marić. Uz Ledo i Sarajevski kiseljak, u BiH djeluje i trgovački lanac Konzum koji zajedno zapošljavaju više od 4.000 radnika.

Priopćenje iz Agrokora

Iz Agrokora su reagirali na vijest o odbijanju priznanja izvanredne uprave u BiH.

"Agrokor je putem punomoćnika zaprimio rješenje Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim je odbijen Agrokorov zahtjev da se u Bosni i Hrecegovini prizna postupak izvanredne uprave kao insolvencijski postupak otvoren rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu dana 10.04.2017.

Sud kao glavni argument odbijanja Agrokorovog zahtjeva za priznanje, navodi da bi takvo priznanje bilo suprotno javnom poretku Bosne i Hercegovine budući da njen pravni sustav ne poznaje institut izvanredne uprave u trgovačkom društvu.

Agrokor će uložiti žalbu Vrhovnom sudu FBiH u Sarajevu na ovo rješenje u propisanom roku. Ova odluka Suda neće utjecati na poslovanje Agrokorovih kompanija u Bosni i Hercegovini koje je stabilno i odvija se redovno. Povratak Mercatora na tržište BiH kao i dokapitalizacija Konzuma BiH odvijaju se prema planu", stoji u priopćenju Agrokora.

 

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH