Tijekom posljednje četiri godine ukupan broj učenika osnovnih škola u FBiH kontinuirano se smanjivao za 11.161 ili 5,61%, navodi se u izvješću o broju učenika u osnovnim i srednjim školama koje je razmatrano na posljednjoj sjednici Vlade FBiH, piše Večernji list BiH.

Federalna je Vlada prihvatila informaciju o upisu učenika u osnovne i srednje škole u školskoj godini 2017./2018. u FBiH, koja će, s preporukama, biti upućena županijskim. U školskoj godini 2017./2018. u osnovnim školama u FBiH registrirano je u svih deset županija ukupno 187.679 učenika, među kojima 20.579 polaznika prvih razreda.

Prvi razredi

Kada je riječ o srednjim školama, od ukupno 81.741 učenika, prvi razred upisalo ih je 20.197. Kako je u informaciji istaknuto, analiza za razdoblje od školske godine 2013./2014. do 2017./2018. pokazuje smanjenje broja učenika koji se upisuju u prvi razred osnovne škole za 561 ili 2,65%. Obuhvat djece predškolskim odgojem i obrazovanjem potpun je u Bosansko-podrinjskoj i Hercegbosanskoj županiji, a skoro potpun u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji. Osiguranje predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu značajno je radi smanjenja inicijalnih razlika među učenicima u predznanju i pripremljenosti za osnovnu školu, što doprinosi stvaranju jednakih mogućnosti za postizanje uspjeha za svu djecu. Kako je navedeno na sjednici Vlade FBiH, smanjuje se i broj učenika upisanih u prvi razred srednjih škola te je od 2013./2014. do 2017./2018. manji za 1847 ili 8,38%. Među županijama koje su prešle na devetogodišnje osnovno obrazovanje u školskoj godini 2004./2005. zabilježeno je značajno smanjenja broja učenika prvih razreda srednje škole u 2013./2014., kada je prva generacija učenika koji su završili osnovnu školu po devetogodišnjem programu upisala prvi razred srednje škole. Ukupan broj učenika srednjih škola u FBiH je u razdoblju od 2013./2014. do 2017./2018. smanjen za 24.315 ili 22,93%. Među preporukama koje će biti upućene županijskim vladama je i osiguranje dosljedne primjene Okvirnoga zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH koji propisuje devetogodišnje osnovno obrazovanje. Djeci predškolske dobi treba omogućiti da budu uključena u programe predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u osnovnu školu, a potrebno je uspostaviti učinkovit sustav evidentiranja djece koja ne upisuju osnovnu i srednju školu i koja napuštaju obrazovanje prije njegova završetka. Preporučeno je i razvijanje i podržavanje programa naknadnog stjecanja osnovnog i srednjeg obrazovanja za odrasle bez kvalifikacije i osiguravanje sredstva za tu namjenu iz federalnog, županijskih i općinskih proračuna.

Besplatan prijevoz

- Općine i županije svake godine u svojim proračunima trebaju osigurati dovoljno sredstava za besplatan prijevoz učenika osnovnih škola te za sufinanciranje nabave besplatnih udžbenika za socijalno ugrožene učenike. S obzirom na kontinuiran trend smanjenja broja učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju i neminovne posljedice viška prosvjetnog kadra, Vlada FBiH predlaže da problem viška kadrova ne bude rješavan kreiranjem odjeljenja s manjim brojem učenika, već njihovim uključivanjem, kao asistenata u nastavi, u programe edukacije i pripreme za rad u inkluzivnom obrazovanju - zaključeno je u Vladi FBiH.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH