Klub zastupnika koalicije predvođene HDZ-om BiH zatražio je polusatnu pauzu na sjednici Zatupničkog doma Parlamenta FBiH nakon što se usprotivio zaključku SDP-a BiH, kojim se predlaže brisanje svih etničkih prefiksa iz naziva javnih poduzeća i poduzeća s većinskim državnim kapitalom u kojima prava upravljanja vrši Vlada FBiH.

- Imajući u vidu da je Ustavni sud BiH 2000. godine donio odluku o konstitutivnosti svih naroda u BiH na području cijele zemlje, a da su u Federaciji i danas postoje javna poduzeća iz nadležnosti Vlade koja u svom imenu sadrže nacionalni prefiks poput „Hrvatske telekomunikacije Mostar“ ili poduzeća koja pored nacionalnog prefiksa imaju i nepostojeće ime „Herceg Bosna“ poput "Elektroprivreda hrvatske zajednice Herceg Bosne", smatramo da je krajnje vrijeme da se neprimjerena imena tih poduzeća, čiji su vlasnici praktično svi građani FBiH, promijene - rekao je zastupnik SDP-a BiH Damir Mašić.

Navedeni zaključak je dopredsjedatelj Zastupničkog doma Mladen Bošković opisao riječima da “nitko kao nema loših namjera, al hajdemo obrisati ono što se zove hrvatski“.

- Žao mi je što nema više mudrosti na onoj strani koja će izglasati 77 ruku. Branit ćemo ono zbog čega nas je narod izabrao i ono što se zove hrvatski. Hrvati u BiH niti mogu a niti će se odreći toga što jesu. Po Ustavu ovo je zemlja konstitutivnih naroda - izjavio je Bošković pred zastupnicima koje je zamolio da ne diraju u ovo pravo Hrvata.

Ne želeći to stavljati u politički kontekst zastupnik SBB-a Faruk Ćupina rekao je da Javno poduzeće „Hrvatske telekomuniikacije Mostar“ nije poduzeće Hrvata već svih građana BiH.

Bošković je na to reagirao ponovno naglašavajući da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda i da se ne može preko toga preći na tako lagan i jednostavan način.

- Ovdje se ne radi samo o pravnom aspektu, već o zemlji u kojoj žive tri ravnopravna naroda. Ovo po važećem Ustavu nije građanska BiH a da bi takva bila treba promijeniti Ustav. Hrvati su svjesni da bi jedni željeli unitarnu, građansku, separatizam, a mi želimo cjelovitu u kojoj ćemo biti jednakopravni s druga dva naroda - poručio je Bošković na sjednici Zastupničkog doma gdje se nakon pauze zastušpnici trebaju izjasniti žele li da se navedenim zaključkom SDP-a dopuni predloženi dnevni red.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH