Jacques Paul Klein jedan je od američkih diplomata koji je, kao posebni predstavnik UN-a u BiH, radio na reformi policije i vojske u BiH.

Ovaj umirovljeni američki general i diplomat pomno prati događanja u svijetu, posebice u BiH. U razgovoru za Avaz Klein kaže kako je najbolji model za BiH onaj koji ima Švicarska. - Tamo većinski dio populacije govori njemački jezik, dio francuski, a treći dio talijanski jezik. I to su različite religijske skupine, jedni su katolici, jedni protestanti, jedni Romani. I oni su se odlučili da ekonomija mora biti iznad toga. To je zakonski riješeno. Dakle, imaju i različite jezike i religije, a opet imaju prejaku ekonomiju. Mislim da vi trebate slijediti taj model - kaže Klein. Kada je u pitanju snažniji angažman EU i SAD-a u BiH, Klein misli da je za to “već kasno”. - BiH je vijest od jučer i teško je to sada nametnuti kao neki cilj u Washingtonu. Zato mislim kako je kasno - objašnjava Klein.

Tijekom njegova mandata vodilo se nekoliko velikih istraga u BiH, pa i protiv visokopozicioniranih političara. Jedna od njih imala je kodni naziv “Marlboro”. - Ta istraga (“Marlboro”, op. a.) je postojala, ali nisam je ja vodio. To je radio Ralph R. Johnson, bivši veleposlanik u OHR-u - kazao je. Dobro je upućen i u slučaj “Leutar”, odnosno u istragu o ubojstvu bivšeg doministra federalne policije Joze Leutara 1999. Taj slučaj još nije riješen. - Sjećam se dobro tog slučaja. Znamo točno što je bilo i tko je to učinio. Imali smo svjedoka. Ali ništa nije učinjeno zbog političke pozadine i korupcije. Žalosno je da to nije nikada riješeno - ističe Klein. Ističe i da ne zna kakva će budućnost OHR-a biti te da on “nema više neku moć”.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok