Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u petak je podignulo optužnicu protiv jedanaest bivših pripadnika Armije BiH i civilne policije koje tereti za ratne zločine i sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu usmjerenom protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Kako je navedeno u optužnici oni su sudjelovali u planiranju, dogovaranju, pripremi, organiziranju i izvršenju udruženog zločinačkog pothvata sa ciljem da se svo stanovništvo srpske nacionalnosti u selu Čemerno u općini Ilijaš kod Sarajeva u potpunosti ukloni.

Optužnica se odnosi na planirana ubojstva svih osoba srpske nacionalnosti u selu Čemerno, bez obzira radi li se o civilima ili vojnicima, uključujući i zarobljene civile i pripadnike vojske bosanskih Srba koji su položili oružje, kao i na prekomjerno i vojno neopravdano uništenje i njihove nepokretne i pokretne imovine.

U sinkroniziranom napadu na selo u lipnju 1992. godine ubijeno je najmanje 30 žrtava srpske nacionalnosti, oba spola i različite životne dobi, među kojima je bilo žena i malodobnih osoba.

Pri tom su neke od žrtava mučene i ubijene na izuzetno okrutan način a njihova tijela masakrirana.

Nakon napada selo je u potpunosti uništeno a cjelokupno stanovništvo srpske nacionalnosti protjerano sa tog područja i tamo se nitko od prognanih nije vratio ni poslije završetka rata.

Optužnica za ove zločine tereti Džemala Hadžića (63), Teufika Turudića (57), Džemala Smolu (54), Senada Sikiru (58), Benjamina Sikiru (48), Harisa Sikiru (46),, Enesa Duraka (53), Mirsada Bešliju (53), Nusreta Bešliju (55), Mirzeta Bešliju (49) i Hamdiju Spahića (57).

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus