Blagajnički maksimumi proračunskim korisnicima koji plaću dobivaju iz federalnoga proračuna u ovoj godini moći će biti isplaćeni u iznosu od najviše 500 KM, osim gdje postoji opravdana i detaljno obrazložena potreba za većim sredstvima, zaključeno je nedavno na sjednici Vlade Federacije BiH.

Riječ je o sredstvima koja se proračunskim korisnicima uplaćuju na ime troškova za akontacije i dnevnice za službena putovanja, piše Večernji list BiH. Novina od ove godine je i naputak Vlade Federacije BiH u kojem stoji kako svi korisnici proračuna Federacije BiH od 1. siječnja 2018. isplate svih akontacija putnih troškova i dnevnice za službena putovanja trebaju isplaćivati isključivo preko transakcijskih računa u okviru JRR-a na osobne transakcijske račune zaposlenika. Vlada je zadužila Federalno ministarstvo financija pratiti i kontrolirati provedbu spomenutog naputka. - Imajući u vidu visoke iznose koji se isplaćuju preko blagajne pojedinih tijela Federacije BiH, a želeći smanjiti rizike povezane s poslovanjem gotovinom, ovim se predlaže prelazak na isplatu akontacija i dnevnica isključivo preko jedinstvenoga računa riznice na transakcijske račune korisnika, odnosno zaposlenika u tijelima Federacije. Ujedno, ovom promjenom bi se znatno smanjila potreba za gotovinom te se predlaže maksimalan iznos blagajničkoga maksimuma od 500 KM za sve proračunske korisnike, osim u slučajevima gdje za to postoji opravdana i detaljno obrazložena potreba - navodi se u obrazloženju odluke koju je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. Inače, prema podacima iz konsolidirane bruto bilance, u razdoblju od siječnja do rujna 2017. godine iz blagajni svih korisnika proračuna Federacije Bosne i Hercegovine isplaćena je ukupno 1,515.631 konvertibilna marka na ime troškova za akontacije i dnevnica za službena putovanja. Kako stoji u informaciji koja se nedavno našla pred ministrima u Vladi Federacije BiH, najveći iznos odnosi se na troškove dnevnica u zemlji, i to 545.330 konvertibilnih maraka. Slijede troškovi smještaja za službena putovanja u zemlji, i to u visini od 493.557 konvertibilnih maraka. Kada je riječ o troškovima koji su proračunskim korisnicima isplaćeni za dnevnice u inozemstvu, oni iznose 227.688 konvertibilnih maraka. Piše Večernji list BiH.

Za troškove za službena putovanja u inozemstvo u prvih devet mjeseci ove godine isplaćene su 118.933 konvertibilne marke. U spomenutoj informaciji o utrošku sredstava za službena putovanja stoji i kako su za troškove prijevoza u inozemstvo javnim sredstvima izdvojene 65.563 konvertibilne marke, dok je za putovanje osobnim vozilima u zemlji izdvojeno 15.555 konvertibilnih maraka. Za ostale naknade putnih i drugih troškova iz federalnog proračuna tijekom prvih devet mjeseci 2017. godine isplaćeno je 66.611 konvertibilnih maraka.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH