Protiv odluke iz predloženoga nacrta Zakona o ugostiteljstvu FBiH, kojom je propisana obveza polaganja stručnog ispita za konobare i recepcionare u svim ugostiteljskim objektima bez obzira na kategoriju ako nemaju srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera, ustao je cijeli ugostiteljski ceh u FBiH, vlasnici privatnih tvrtki, ali i sindikati, piše Večernji list BiH.

U dopisu Vladi Federacije BiH, Ministarstvu turizma, iznesen je niz amandmana na ponuđeni zakon koji će, po njihovu mišljenju, urušiti ugostiteljsku djelatnost, uznapredovalu turističku ponudu i prinuditi ugostitelje radnu snagu uvoziti iz susjednih država. Predložena odredba da konobar i recepcionar imaju najmanje srednju stručnu spremu ugostiteljskog smjera ili SSS te položen stručni ispit je poželjna, ali sasvim nerealna na trenutačnom tržištu rada.

Uzimajući u obzir tržište rada, nerealno je i u praksi teško izvedivo da konobari i recepcionari imaju položen stručni ispit za konobara odnosno recepcionara.

Namet poslodavcima

- Ovaj će propis zasigurno otežati situaciju i radnicima i poslodavcima. Radnici bi bili u obvezi polagati stručni ispit koji košta od 400 do 500 maraka, koji nisu u mogućnosti platiti i koji iznosi 90 posto od prosječne plaće konobara odnosno recepcionara.

Ako bi poslodavac snosio troškove, onda to predstavlja dodatni namet na poslodavce. Poslodavac koji ima 50 konobara i 10 recepcionara bit će u obvezi za polaganje stručnog ispita uplatiti od 25.000 do 30.000 maraka. Oni su, pozivajući se na posljednje objavljene podatke Federalnog zavoda za statistiku u djelatnosti hotelijerstva i ugostiteljstva u FBiH, koji pokazuju kako je ukupno registrirano 10.546 subjekata, izračunali da je, ako svaki registrirani poslodavaca u prosjeku plaća 1000 maraka za polaganje stručnih ispita, ukupni iznos za polaganje stručnog ispita 105,460.000 maraka - poručuju ugostitelji u pismu koje je upućeno Vladi Federacije BiH.

Pušenje u kafićima

Ugostitelji su se također pobunili i protiv novog Zakona o ograničenoj uporabi duhanskih proizvoda.

Oni napominju kako se nitko ne zalaže za promociju pušenja, ali su im određene odredbe zakona potpuno nepotrebne i neučinkovite, a posebice su štetne za razvoj sektora turizma i ugostiteljstva te duhanske industrije, što je potkrijepljeno i iskustvom iz zemalja regije. Projekcije o milijunskim financijskim gubicima u ugostiteljstvu, trgovini i duhanskoj industriji zbog uvođenja potpune zabrane pušenja iznesene su u sklopu istraživanja konzultantske kuće KPMG, koje je provedeno među ugostiteljima u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH