Iako je na početku zimske sezone vladala velika potražnja za svim vrstama ogrjeva, a posebno za peletom, neuobičajeno visoke temperature zraka za ovo doba godine odrazile su se i na potražnju i prodaju energenata za zagrijavanje kuća i poslovnih prostora.

No, i pored smanjene potražnje, zanimljivo je da cijene ogrjeva stagniraju.

Dovoljne količine

Da vremenske prilike u sredini zimske sezone utječu na potražnju, kazao je za "Avaz" prodavač Edin Omeragić, dodavši kako su se cijene ogrjeva stabilizirale. Napominje kako su kupcima na raspolaganju dovoljne količine drva, uglja i peleta.

- I dalje su najtraženija iscijepana bukova drva. Najčešći kupci su penzioneri – rekao je Omeragić.

Kada su u pitanju pravna lica, Omeragić dodaje kako je tražen mrki ugalj, a u posljednje vrijeme se mnogi poslovni prostori u Kantonu Sarajevo zagrijavaju i uz pomoć praktičnijih kotlovnica na pelet.

Bukovi briket

- Metar iscijepanih bukovih drva sa prijevozom u firmi “Drvosječa” košta 108 maraka, ćutci su 104 KM, drveni ugalj lignit prodaje se za 165 KM po toni, a mrki ugalj za peći na centralno grijanje košta 176 KM. Za jednu tonu peleta u vrećama potrebno je platiti 480 KM, dok 280 KM koštaju bukovi briketi - ističe Omeragić.

Kupovina na internetu

Iako tek rijetki prodavači nude besplatnu dostavu u KS, iscijepana drva mogu se nabaviti i preko internet-oglasnika, u manjim pakiranjima i po nižoj cijeni, počevši od 85 KM. Lignit se može pronaći već od 120 KM, dok tona banovićkog mrkog ugalja košta 160 KM. Tek rijetki tonu pakovanog peleta prodaju za 380 KM.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok