Erdoganova Turska ima priliku odigrati pozitivnu ulogu u regiji, kao što je to učinila Demirelova Turska u vrijeme raspada Jugoslavije, rekao je za Dnevnik.ba Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH i zastupnik u Hrvatskom saboru.

Ljubić je mišljenja kako je ova diplomatska inicijativa hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, koja je održala sastanak s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom na kojem se razgovaralo o BiH, sasvim legitimna.

„Tvrdim da je njena inicijativa i međunarodno-pravno utemeljena s obzirom na to da je Hrvatska potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma, koji je nametnutim amandmanima iz 2002. godine prekršen i to najviše na štetu Hrvata. Isto tako, temeljem činjenice da je Turska članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH i time suodgovorna za provedbu Daytona, smatram da ova tema koja je bila na dnevnom redu u Ankari ima svoj potpuni legitimitet i legalitet. Sad je pitanje u kojoj je mjeri Turska spremna iskoristiti svoj međunarodno-pravni položaj i nesumnjiv utjecaj na bošnjačku politiku u BiH. Ta će se spremnost testirati na trilateralnom sastanku BiH-Turska-Hrvatska koja je planirana za veljaču ove godine“, rekao je Ljubić.

Podsjećamo, predsjednici dviju zemalja susreli su se u utorak u Ankari, a cilj sastanka je trebao biti da Erdogan odnosno Grabar-Kitarović ohrabre Bošnjake i Hrvate u BiH da dođu do dogovora o uređenju međusobnih odnosa. Također, razgovarano je i o budućem trilateralnom susretu BiH, Turske i Hrvatske. Erdogan je istaknuo kako je sadašnja struktura vlasti u BiH određena Daytonskim sporazumom i da je to unutarnja stvar BiH, jednako kao i politički položaj bh. Hrvata.

Predsjednica Grabar Kitarović je, s druge strane, naglasila veliku važnost ustavne jednakosti sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnim reformama.

„Sjetimo se da je Demirelova Turska prilikom raspada Jugoslavije odigrala pozitivnu ulogu, a takvu pozitivnu ulogu ima prigodu odigrati i Erdoganova Turska. Hoće li se to i dogoditi tek trebamo vidjeti“, rekao je Ljubić.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a BiH osvrnuo se i na reakcije koje smo imali u BiH povodom ovog sastanka a za koje smatra da su bile predvidive.

„Tako je tzv. bošnjačka sekularna ljevica bila za jednu oktavu oštrija i to napadajući hrvatsku predsjednicu za navodno miješanje u unutarnje stvari BiH. Bošnjačka desnica bliska SDA-u je, pak, izlazila s nekim kvazisuverenističkim stavovima. Tako je Bakir Izetbegović prije samo nekoliko mjeseci sa zadovoljstvom evocirao da je njegov otac Alija na samrti ostavio BiH u amanet Erdoganu, a sada je na neki način osporavao Erdoganu bilo kakav utjecaj na promjene Izbornoga zakona BiH. Taj je pristup vrlo sličan stajalištima srpske politike kad se spomene bilo kakva reforma u BiH. Jasno je i zbog čega se to događa – oni su zadovoljni postojećim stanjem u zemlji“, rekao je Ljubić.

Međutim, dodao je, situacija u BiH se rapidno i nezaustavljivo komplicira i zaoštrava.

„Neprovođenje odluka Ustavnoga suda koje se tiču izbornog zakonodavstva dodatno će ju zakomplicirati i bojim se da BiH dolazi na prag stanja propadajuće države, kako je to naveo i vanjskopolitički odbor britanskoga Doma lordova u raspravi o BiH od prije nekoliko mjeseci. U toj situaciji nitko u BiH neće biti pošteđen – niti jedan entitet, niti jedna politika, niti jedan narod ili čovjek“, ocijenio je Ljubić.

Odgovorno je, veli, stoga raditi na izmjenama Izbornoga zakona da se na jesen dođe do legitimnih predstavnika triju naroda u vlasti.

„Potom sljedećih godina treba rekonstruirati BiH. To je jedini način da BiH postane samoodrživa“, zaključio je Ljubić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok