Livno pod snjegom 2012.godine; Foto: Livno Online

Izgleda kako su najave o kraju jako niskih temperatura ipak bile ponešto preuranjene. Stiže prava zima, za vikend se očekuje snijeg, a onda temperature padaju za 10, 15 stupnjeva.

Federalni hidrometeorološki zavod je u svojoj analizi prognostičkih materijala naveo kako je u idućim danima moguć snijeg i u nizinama, dok su u nekim dijelovima BiH već osvanule snježne pahulje, a sve to popratile i dodatno niske temperature zraka. Piše Večernji list BiH.

Što nas očekuje?

Jučerašnja niska temperatura i snijeg otežali su i usporili prometovanje, posebno na dionicama u višim predjelima, gdje je zbog popriječenih ili zaustavljenih teretnih vozila često dolazilo i do zastoja, dok na graničnim prijelazima nije dolazilo do duljih zadržavnja.

Tako se danas u jutarnjim satima očekuje prohladno, s mrazom i maglom po kotlinama. Tijekom dana sunčano vrijeme, uz malu do umjerenu naoblaku.

Poslije podne postupno povećanje naoblake. U večernjim satima, ponegdje na jugu i zapadu, očekuje se i kiša. Vjetar slab do umjeren zapadnog smjera, a u večernjim satima u Krajini u navratima i pojačan. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na planinama do -11, na jugu od 0 do 4, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu, sjeveru i sjeverozapadu naše zemlje od 8 do 12 stupnjeva. U četvrtak je u Hercegovini, zapadnoj i jugozapadnoj Bosni najavljeno pretežno oblačno vrijeme s kišom. U ostalim područjima jutro i veći dio prijepodneva umjereno oblačno, uz postupnu naoblaku tijekom dana. U večernjim satima kiša u većini područja. U Krajini se očekuje prelazak kiše u susnježicu i snijeg. Vjetar umjeren do pojačan, južnog smjera. Jutarnja temperatura od 0 do 6, na planinama do -4, na jugu od 2 do 8, a najviša dnevna od 8 do 14 stupnjeva. Poslije podne prognoziran je postupan pad temperatura zraka.

Za dane vikenda prema sinoptičkim kartama, uz niže temperature zraka, očekuje se i snijeg. Moguća visina snježnog pokrivača lokalno i preko 20 cm. Subotu će, pak, pratiti pretežno oblačno vrijeme s kišom, a u Krajini sa snijegom.

Do kraja dana ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne očekuje se susnježica ili snijeg. Očekivana visina novog snježnog pokrivača od 5 do 10 cm u nizinama, a na planinama i do 30 cm. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu od 5 do 11, a najviša dnevna od 1 do 6, na jugu i istoku naše zemlje od 8 do 11 stupnjeva.

Toplo-hladno

Posljednji dan vikenda, nedjelja, bit će obilježen pretežno oblačnim vremenom. Prije podne u Bosni sa slabim snijegom, a u Hercegovini sa slabom kišom. Poslije podne bez oborina. Jutarnja temperatura od -5 do 0, na jugu od 0 do 3, a najviša dnevna od -2 do 4, na jugu do 8 stupnjeva. Meteorolozi su najavili kako će se sljedećih dana smjenjivati toplo i hladno vrijeme. Međutim, ako se temperature zraka dodatno ne snize, snijeg će od ulica napraviti močvaru kojom će se samo automobili moći nesmetano kretati.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok