Kada je prije mjesec dana novorođenče pronađeno u kontejneru, bio je to slučaj koji je potresao cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Ta priča je danas dobila sretan kraj, jer je jednomjesečna beba dobila dom u hraniteljskoj obitelji, javlja N1. Još nije stavljena točka na istragu. Majka, je osumnjičena za pokušaj ubojstva bebe.

Sretan kraj priče koja je bila na svim naslovnicama, jer je uoči Nove godine ostavljena u kontejneru. Nakon mjesec dana boravka na Pedijatrijskoj klinici djevojčica je smještena u obitelj kod hranitelja. To je za N1 potvrđeno u Županijskom centru za socijalni rad. Kao nadležni su, kažu, cijelo vrijeme tražili dugoročno rješenje.

"Cilj Županijskog centra za socijalni rad i Službe socijalne zaštite Općine Vogošća je bio da se djevojčica zadrži dovoljno dugo vremena, koliko je bilo potrebno službi da pronađe odgovarajuću obitelj u koju bi se djevojčica smjestila. Na taj način bi spriječili dodatne separacije, odnosno premještanje iz jedne u drugu ustanovu", kazao je Adnan Podžo, direktor Županijskog centra za socijalni rad.

"Stručni tim službe socijalne zaštite koja je mjesto nadležna, vrši procjenu shodno uzrastu,s polu djetata i svim onim karakteristikama koje dijete ima i naravno sposobnosti i obučenosti obitelji za prihvat takvog djeteta".

Priča nije dobila i sudski epilog.

Majka koja je nakon porođaja novorođeno dijete ostavila u kontejneru brani se sa slobode. Nije bilo zakonske osnove za predlaganje pritvora. Istraga je u tijeku, rečeno je iz Županskog tužiteljstva, a "napuštanje djeteta" za koje je majka bila prvobitno osumnjičena je, podsjetimo, ubrzo prekvalificirano u pokušaj ubojstva novorođenčeta.

Motivi majke u ovom slučaju još su misterija. No, psiholozi upozoravaju da okidač u sličnim slučajevima može biti postporođajna depresija ili psihoza i da oči treba držati otvorenima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok