Entitetska poduzeća za gradnju cesta su od kreditora ocijenjena kao kreditno nesposobna. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja ili su ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje.

Ovaj dodatni prihod od akciza na gorivo neće ići za izgradnju autocesta. On je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni, biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama. Piše Dnevni list.

Nema alternative povećanju akciza na gorivo – govorio je prosincu prošle godine državni ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Sve radimo zbog građana, izdržali su i druga poskupljenja pa će i ovo – javno je priopćavala Milica Marković, zastupnica u Parlamentu BiH.

Uvjeravanje građana

Povećanje akciza na gorivo pokrenuto je zbog izgradnje autocesta i cesta s namjerom pokretanja novog investicijskog ciklusa, povećanja ukupne konkurentnosti i stvaranja mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta – uvjeravao je građane predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić.

>>> HRS: Bili smo u pravu, akcize ne služe autocestama, već za servisiranje međunarodnih kredita

Prije mjesec dana Parlament BiH iz petog pokušaja, a nakon 15 sati rasprava, u osvit zore donio je odluku da akcize na gorivo budu povećane za 15 feninga po litri i na to treba dodati i PDV. Za su glasala 22 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta BiH, a njih 20 bilo je protiv. Odlučujući glas bio je onaj zastupnice HDZ-a 1990 Diane Zelenike koja je to objasnila riječima da je dobila uvjeravanja da će se prikupljeni novac namjenski trošiti.

Novi zakon stupio je na snagu danas i gorivo je po osnovu većih akciza skuplje za oko 25 feninga i to će idućih dana izazvati lančana poskupljenja prijevoza, hrane i svega ostalog.

Što je s tvrdnjama da će novac od povećanih akciza biti korišten isključivo za izgradnju autocesta i cesta?

- Ako se bude radilo precizno i namjenski, povećanje akciza na gorivo bit će dobro za sve građane – poručio je prošlog tjedna visoki predstavnik Valentin Inzko uz napomenu kako misli da će od toga svi građani imati koristi „ali to treba koristiti namjenski, a ne u druge svrhe“.

„Trenutak iskrenosti“

Međutim, nevjerojatan preokret izazvao je prekjučer ministar Bevanda i zasigurno bacio novo svjetlo na „slučaj akcize“:

- Entitetska poduzeća za gradnju cesta su od kreditora ocijenjena kao kreditno nesposobna. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja ili su ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza na gorivo neće ići za izgradnju autocesta. On je sigurnost da će  krediti koji će postati efektivni, biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama.

Oni koji su glasali za povećanje akciza ne reagiraju na Bevandin „trenutak iskrenosti“, šuti i Delegacija EU-a u BiH pod čijim žestokim pritiskom su osigurana 22 glasa državnih parlamentaraca za povećanje akciza.

A u međuvremenu, dogodilo se novo „čuđenje svijeta“. Zakon o akcizama koji je usvojio Parlament BiH objavljen je u dvije verzije – jednoj na srpskom, a drugoj na bosanskom i hrvatskom jeziku. Kako je do toga došlo, nitko nije objasnio. U svakom slučaju, novac prikupljen povećanjem akciza u Republici Srpskoj slijevat će se u proračun tog entiteta.

Inače, Uprava za indirektno oporezivanje već je otvorila poseban podračun kod Centralne banke BiH i čeka dalje upute entitetskih vlada.

Zbog toga što se dogodilo, dvadeset državnih parlamentaraca potpisalo je i uputilo apelaciju Ustavnom sudu BiH – traže stav o ustavnosti „slučaja akcize“ uključujući i  objavljivanju jednog te istog zakona u dvije verzije. Zatražili su i da Ustavni sud BiH do svoje konačne odluke donese privremenu mjeru, odnosno obustavu primjene zakona.

Na ovo su odmah skočili najviši državni dužnosnici, a najdirektniji je bio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović porukom da od apelacije nema ništa. Potpisnici su uzvratili konstatacijom da je to samo dokaz kako je pravosuđe pod političkom kontrolom. Zakon je danas stupio na snagu i počeo da se primjenjuje poskupljenjem goriva.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok