Pripadnicima HVO-a i članovima njihovih obitelji do kraja veljače bit će isplaćeno oko 49 milijuna KM, i to iz proračuna Republike Hrvatske.

Riječ je o zaostacima temeljem ugovora između BiH i RH iz 2006. godine. Naime, pripadnicima HVO-a i njihovim obiteljima mirovine su isplaćivane od dana dobivanja odluke umjesto od dana podnošenja zahtjeva, tako da će sada dobiti novac i za razdoblje dok im je predmet bio u postupku, piše Večernji list BiH.

Za one koji su zahtjeve za umirovljenjem podnijeli u 2007. i 2008. godini zaostaci su već isplaćeni, a do kraja ovog mjeseca dug će biti izmiren i za one koji su zahtjeve podnijeli od 2009. do 2016. Naime, zbog gospodarske krize od 2008., zapelo je s isplatom, te se sada dug isplaćuje od povrata neprimjereno isplaćenih mirovina iz drugih republika, odnosno od razlike u novcu koja se u HZMO-u stvorila nakon razrješenja prijepora s državama nastalim raspadom Jugoslavije.

Na službenim stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje objavljena je informacija u kojoj se obavještavaju korisnici vojnih mirovina o isplati neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016.

- Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavještava korisnike invalidskih mirovina ostvarenih prema ugovoru između RH i BiH o suradnji na području prava stradalnika rata u BiH koji su bili pripadnici HVO-a te nasljednike umrlih korisnika, koji su nadležnoj službi Zavoda dostavili pravomoćnu odluku o nasljeđivanju, kako su osigurana sredstva za isplatu neisplaćenih svota mirovina za razdoblje od 2009. do 2016. Neisplaćene svote mirovina korisnicima i nasljednicima u RH isplatit će se 12. veljače 2018., a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u veljači 2018. s mirovinom za siječanj 2018. - navedeno je na stranicama Zavoda za mirovinsko osiguranje RH.

Također se ističe kako je na neisplaćene svote mirovina koje se isplaćuju korisnicima u RH obračunat porez primjenom poreznih propisa koji su vrijedili za godine za koje se isplaćuju svote mirovinskih primanja. U obračunu poreza primijenjeni su osobni odbici za umirovljenike koje je Zavodu dostavila Porezna uprava, osim za zaposlene korisnike invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad i nasljednike kojima se mirovina oporezuje bez primjene osobnog odbitka.

- Zavod će, u skladu s propisima Ovršnoga zakona korisnicima kojima Financijska agencija provodi ovrhu na novčanim sredstvima, doznačiti dio zaostalih svota mirovina koje su izuzete od ovrhe na posebni račun, a preostali dio na transakcijski račun, i to prema podacima o računu koje elektroničkom razmjenom preuzima od FINA-e - stoji u spomenutoj obavijesti.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH