Ustavni sud u državama poput BiH ima pune ruke posla. Neusklađenost zakonskih i drugih propisa s državnim Ustavom često se problematizira, a oporba ponajviše koristi proceduralne propuste za blokiranje određenih zakona, piše Večernji list BiH.

Tko je uputio žalbu?

To je najčešće kao političko oružje koristio i koristi dopredsjednik FBiH Milan Dunović nastojeći dodatno zagorčati život ionako disfunkcionalnoj vlasti u ovom entitetu. Sličnim putem krenula je i poveća skupina zastupnika u državnom Parlamentu, točnije svi oni koji su u Zastupničkom domu glasovali protiv seta zakona o trošarinama. Njih 19 uputilo je žalbu koju bi Ustavni sud BiH trebao razmatrati u četvrtak i petak, 15. i 16. veljače. Traži se ocjena ustavnosti zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH, zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i zakona o izmjeni Zakona o sustavu neizravnog oporezivanja u BiH. Kao razloge za ocjenu ustavnosti navode proceduru i način njihova usvajanja jer su u Zastupnički dom upućeni iz Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH po žurnoj proceduri, dakle bez mogućnosti ulaganja amandmana. Sporno je za podnositelje žalbe i što su zakoni usvojeni u različitim tekstovima.

Komplikacija situacije

Traže da Ustavni sud BiH do donošenja svoje konačne odluke o setu zakona o trošarinama donese privremenu mjeru, odnosno da do tada obustavi njihovu primjenu. U tom slučaju bi bila suspendirana primjena novih trošarina u iznosu od 0,15 KM po litri goriva. No, upitno je hoće li sud udovoljiti tom zahtjevu koji bi mogao zakomplicirati situaciju i zamah u cestogradnji, ali i nastavak aranžmana s MMF-om. Inače, Zastupnički dom će na prvoj sljedećoj sjednici razmatrati inicijativu za utvrđivanje maksimalnog iznosa maloprodajne marže distributera nafte i naftnih prerađevina. Skupina zastupnika Nezavisnog bloka u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH podnijela je tu inicijativu kako bi se spriječile zloupotrebe novonastale situacije izazvane povećanjem trošarina na gorivo. U inicijativi se od Vijeća ministara BiH zahtjeva, s nadležnim entitetskim institucijama, izvršiti provjere koliko iznose maloprodajne marže distributera nafte i naftnih prerađevina u BiH po jednoj litri goriva, kako bi se iste mogle zakonski ograničiti. Konačan cilj je da se dio najavljenoga poskupljenja, a zbog uvođenja dodatnih trošarina, prebaci i na teret distributera te ublaži udar poskupljenja na građane.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok