Smrtnost rodilja i novorođenčadi u nerazvijenim zemljama svijeta može se dramatično smanjiti ako se učine napori da se unaprijede usluge za majke i djecu, stoji u novom izvještaju Save the Children objavljenom jučer.

Indeks o stanju majki - u kojem se ocjenjuju zemlje po pitanjima zdravlja majki i djece, njihovom obrazovnom, ekonomskom i političkom statusu - također pokazuje kako neke zapadne zemlje zaostaju za drugim bogatim zemljama. U SAD-u se mogućnost da petnaestogodišnja djevojčica umre od posljedica trudnoće povećala za 50 posto od 2000. godine, od jedne u 3700 do jedne u 2400 djevojčica. Amerikanke imaju jednak rizik od smrti u vezi s trudnoćom kao žene u Iranu ili Rumunjskoj. Od 178 zemalja uključenih u istraživanje, Finska je najbolja zemlja za majčinstvo, dok je Somalija na dnu ljestvice. BiH, na 48. mjestu ljestvice, na najnižoj je poziciji od zemalja bivše Jugoslavije, dok je od zemalja regije, jedino Albanija lošije rangirana, na 83. mjestu, od ukupno 178 zemalja uključenih u istraživanje. Ipak, usporedbe su najupečatljivije kada se promatraju određeni indikatori. Za vrijeme svog životnog vijeka, jedna od 15 žena iz Čada će vjerojatno umrijeti od posljedica trudnoće u usporedbi s 1 od 14.100 žena iz Švedske. Također, jedno od petero djece iz Siera Leonea ima priliku ne dočekati svoj peti rođendan, dok na Islandu taj rizik utječe na jedno od 435 djece.

“Veza između zemalja u konfliktu i nestabilnih zemalja i visoke stope smrtnosti porodilja i novorođenčadi naizgled je očigledna, ali dok broj smrti majki i djece od uzroka koji se mogu spriječiti ostaje neprihvatljivo visok u ovim zemljama, nekoliko zemalja pokazuje kako možemo spasiti živote majki i djece usprkos humanitarnoj krizi”, izjavila je izvršna direktorica Save the Children Jasmine Whitbread. To što je BiH najlošije pozicionirana zemlja od svih susjeda je alarmantno. Većina majki ne dobiva ni rodiljsku naknadu niti ima osnovna prava.

Večernji

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok