Povjerenstvo za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas nije prihvatila prijedlog Kluba zastupnika SDS-a o uvođenju nulte stope poreza na dodanu vrijednost na određene vrste proizvoda.

Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o PDV-u predviđa se uvođenje nulte porezne stope za kruh, mlijeko i mliječne proizvode, dječju hranu, lijekove i zdravstvena pomagala, stočni hranu i sadni materijal te za učila informacijske i komunikacijske tehnologije za sve razine obrazovanja.

Obrazlažući predloženi zakon Darko Babalj iz SDS-a rekao je da je cilj uvođenja nulte porezne stope za ove proizvode zaštita socijalno najugroženijih kategorija stanovništva u aktualnoj ekonomskoj situaciji tre da negativno mišljenje Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje na predloženo mijenjanje PDV-a prvi put nije bilo jednoglasno, što tumači kao pozitivan znak.

Protiv uvođenja nulte stope PDV-a izjasnili su se predstavnici SNSD-a, SDP-a i HDZ-a BiH u Povjerenstvu ističući kako nisu obrazložene posljedice usvajanja ovakvih rješenja po proračunsku stabilnost BiH, da ono nije u skladu s direktivama EU i da ima predizborni karakter.

Prema riječima zamjenika predsjedavajućeg Povjerenstva Boška Tomića (SNSD), EU ne poznaje nultu poreznu stopu, već samo diferenciranu.

-Također je potrebno reći za koliko će sredstava ostati uskraćen proračun BiH uvođenjem nulte stope, naglasio je Tomić, ocjenjujući kako se uvođenje nulte stope ne bi nužno odrazilo i na sniženje krajnje cijene proizvoda obuhvaćenih ovim zakonom.

Dodao je kako je neprihvatljivo da se ovakvo zakonsko rješenje usvaja pred izbore.

Saša Bursać iz SNSD-a upozorio je kako bi uvođenje nulte stope PDV-a poremetilo proračunski okvir i da je potrebno predvidjeti kako bi se tako stvoreni proračunski minus anulirao.

“Uvođenje nulte, odnosno diferencirane stope PDV-a neminovno znači povećanje redovne stope kako bi se osigurali javni prihodi”, rekao je Anto Domazet iz SDP-a navodeći da bi izmjena porezne stope u godini u kojoj su već usvojeni proračuni ugrozila proračunsku stabilnost.

Predloženi zakon, prema Domazetovim riječima, suprotan je Pismu namjere sa MMF-om kojim se BiH obvezala da PDV za vrijeme trajanja stand-by aranžmana ostaje na istoj razini.

Ocjenjujući da uvođenje nulte stope PDV-a neće dovesti do pojeftinjenja kruha, Niko Lozančić iz HDZ BiH kao rješenje je naveo razdvajanje porezne stope za luksuzne proizvode.

“Kod nas je isti porez na jahtu i kiflu”, istaknuo je Lozančić.

Suzdržani prilikom glasovanja bili su Salko Sokolović iz SDA, Mladen Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak i predsjedavajući Povjerenstva Emir Kabil iz Saveza za bolju budućnost.

Sokolović je rekao da prije usvajanja nulte stope PDV-a treba uraditi kompletnu analizu kako bi se to odrazilo na proračun BiH, dok je Lijanović svoj stav obrazložio standardima EU kojima se ne predviđa nulta poreska stopa.

Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje na sve dosadašnje prijedloge za izmjenu zakona o PDV-a jednoglasno je dao negativno mišljenje, osim za ovaj prijedlog kada je unutar Odbora protiv zakona bilo pet, a za tri njegova člana.

Srna

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok