Dugoročna politička sudbina osnivača HDZ-a 1990. Bože i Damira Ljubića, ali i drugih poznatih faca poput Slavice Josipović, Perice Jelečevića ili Rude Vidovića u ovom je trenutku prilično maglovita.

S jedne strane za sada je teško očekivati njihov formalni povratak u HDZ BiH nakon izlaska iz “devedesetke” dok je s druge strane pomalo nevjerojatno da će oni naći mjesto u Hrvatskoj republikanskoj stranci koju su osnovali bivši mlađi članovi HDZ-a 1990. na čelu sa Slavenom Ragužem. U ovom pak trenutku primjerice obojica Ljubića su još nekoliko mjeseci aktivni sudionici državne vlasti, Božo kao zastupnik u Parlamentu BiH, a Damir kao ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH. Prvi je jučer iz parlamentarne klupe poručio kako će djelovati kao neovisni zastupnik, dok je Damir još ranije dao do znanja da ostaje na čelu Ministarstva, iako su iz HDZ-a 1990. zatražili da vrati mandat uz obrazloženje da on pripada stranci, a ne pojedincu.

Rad kroz HNS

No, takvo stanje potrajat će još nekoliko mjeseci te svi oni bivši članovi HDZ-a 1990. Ukoliko se žele nastaviti baviti politikom, moraju navrijeme razmisliti što i kako dalje. Najrealnija opcija o kojoj je Božo Ljubić već ranije govorio je djelovanje kroz Hrvatski narodni sabor, što bi u slučaju njegovog uzdizanja na veću razinu značilo i veći stupanj odgovornosti, ali uz mogućnost da se možda nađu i na nekoj od listi HNS-a za predstojeće izbore.

Sam Ljubić je nedavno napomenuo da ne namjerava pristupiti nijednoj postojećoj, niti eventualno novoosnovanoj stranci. U tom kontekstu on je poručio kako će ostati raditi kao predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora bez obzira na odluku Predsjedništva stranke da joj vrati mandat.

-U Glavno vijeće HNS-a nije me izabrala stranka nego više od 500 izaslanika u Predsjedništvu HNS-a. Dosad sam u Predsjedništvu u nekoliko navrata stavljao svoj mandat na raspolaganje, a oni su mi dali povjerenje da vodim Glavno vijeće. Ja ću to nastaviti raditi sve dok imam povjerenje Predsjedništva HNS-a, potvrdio je Božo Ljubić.

Pitanje koje se nameće je hoće li Ljubići, Josipović, Vidović i ostali bivši članovi HDZ-a 1990. kroz daljnji rad unutar Hrvatskog narodnog sabora, dobiti mogućnost izbora na nekoj od listi HNS-a koje se pripremaju za predstojeće izbore. Ukoliko bi Dragan Čović pristao dati im takvu priliku, ostaje nejasno u kojoj bi to formi bilo, odnosno bi li oni nosili određene liste kao neovisni kandidati, ali u ime HNS-a. Tada se već zadire u pravnu problematiku izbornog nastupa HNS-a koja je još uvijek prilično nejasna jer je nepoznato na koji će način stranke Sabora formirati koaliciju.

Koordinacija za izbore

No, ne treba zaboraviti kako je upravo Koordinacija HNS-a nedavno odlučila utemeljiti i koordinacije po županijama koje će na svojoj razini kreirati i provoditi izborne aktivnosti, a u tim županijskim koordinacijama bit će zastupljeni predstavnici bivših organizacija HDZ-a 1990. To daje naslutiti kako će bivši članovi HDZ-a 1990. na kraju možda ipak imati novu šansu za politički angažman kroz HNS.

Dnevni list

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok