Epidemiološka situacija poslije poplava može se ocijeniti nesigurnom, sa tendencijom pogoršanja. Do sada je bila aktuelna borba za živote, a sada predstoji period borbe za očuvanje zdravlja ljudi, naglašeno je danas u Sarajevu na konferenciji za novinare Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović je kazao da svi profesionalci iz sektora zdravstva, zajedno sa pripadnicima civilne zaštite, na terenu rade prvu i osnovnu stvar, a to je spašavanje ljudi, ali da je naredni segment, koji je mnogo bitan, segment posljedica sadašnjeg stanja na budući period u zdravstvenom sustavu FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Željko Ler je istaknuo da Krizni stožer, koji radi pri Ministarstvu zdravstva i u koordinaciji sa Federalnom upravom civilne zaštite, u stalnom je zasjedanju od 15. svibnja.

- Do sada smo se borili i borimo se za živote, a ono što predstoji je period borbe za očuvanje zdravlja našeg stanovništva - naglasio je Ler.

Kazao je da je iza poplava ostaje kaos, ostaju leševi uginulih životinja, a ugroženo je vodosnabdijevanje, koje je apsolutni prioritet.

Sa epidemiološkog stanovištva, kazuje Ler, osnovni prioritet je sprječiti pojavu masovnih, prije svega crijevnih zaraznih oboljenja, među kojima prijete enterokolitis, ali i trbušni tifus i zarazna žutica.

- Epidemiološka situacija, nasvu sreću, do ovog trenutka može se ocijeniti nesigurnom iz razloga što nemamo odgovarajuće uvjete života, sa tendencijom pogoršanja, ka nepovoljnoj situaciji - naglasio je Ler.

Pomoćnica resornog ministra Marina Berka je kazala da je Stožer u stalnom kontaktu sa kantonalnim ministarstvima zdravstva i sa zdravstvenim ustanovama na ugroženim područjima te da prati njihove potrebe.

Suradnju među kantonalnim ministarstvima zdravstva i zavodima za javno zdravstvo sa službama civilne zaštite ocijenila je veoma dobrom, a kazala je da te ustanove nemaju problema kad su u pitanju ljuski kapaciteti, ali da se problemi javljaju u vidu nedostatka lijekova.

- Nedostatak lijekova je problem, rezerve su potrošene na nivou kantona, a do sada je bilo teško i dostavljati lijekove. Mi smo im uspijevali proslijeđivati lijekove, a sada imamo i vijest da stižu velike količine lijekova, donacija iz inozemstva - kazala je Berka.

Berka je apelirala da se stanovništvo ponaša i djeluje samo po uputama stručnih institucija bilo šta da je u pitanju, klizišta, odlaganje uginulih životinja ili neka slična situacija.

Vezano za uginule životinje i širenje zaraza, na konferenciji je istaknuto da su i za taj problem pripremljena rješenja, a u rješavanje su uključeni veterinarski stručnjaci i predstavnici Federalne inspekcije.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok