Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine odlučila je na jednom mjestu objaviti informacije koje će pomoći u izboru obrazovanja i zvanja u skladu sa potrebama tržišta rada.

Direktor Agencije Muamer Bandić je naglasio da je na osnovu podataka koje objavljuju institucije nadležne za domaće tržište rada, a prema broju objavljenih oglasa evidentno je da je situacija sa suficitarnim i deficitarnim zanimanjima slična već nekoliko godina.

- Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona vezana za IT sektor (IT inžinjer, softver inženjer), zatim inženjer elektrotehnike, građevinski inženjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista - rekao je Bandić.

Pored ovih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

Među radnicima sa srednjom stručnom spremom najtraženiji su prodavači i ugostitelji, posebno konobari, rekao je direktor Bandić.

Također, Bandić je naveo da su često traženi operateri za unos podataka, radnici u call-centrima, te u nešto manjem broju tehničari za građevinske materijale i tehničari za sigurnost prometa te strojovođe.

Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari, rukovaoci kranom.

- Sve navedeno potvrđuju i analize entitetskih zavoda za zapošljavanje za 2018. godinu, te upravo ova navedena zvanja su ono što je najtraženije na našem tržištu rada - istaknuo je Bandić.

Profili radnika kojih ima najviše na evidencijama nezaposlenosti u BiH, osoba (VSS) su diplomirani kriminalist, ekonomist, pravnik, politolog, žurnalist, socijalni radnik, pedagog, prof. sociologije.

Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama je najviše ekonomskih tehničara, strojarskih tehničara, maturanata gimnazije i prometnih tehničara, a kada je riječ o osobama sa VKV i KV kvalifikacijom, najviše na evidencijama nezaposlenih ima vozača motornih vozila, frizera i metalostrugara.

Agencija za rad i zapošljavanje BiH, kako je priopćeno iz te institucije, napravila je presjek po pet zanimanja koja su najzastupljenija na evidencijama nezaposlenosti za svaku županiju u Federaciji BiH, za razinu Republike Srpske i Brčko distrikta BiH.

Direktor Bandić je posebno istaknuo kako je ovo prvi put da su ovi podaci na ovaj način sjedinjeni i dostupni na jednom mjestu.

Detaljne informacije mogu se pogledati na web stranici Agencije za rad i zapošljavanje BiH www.arz.gov.ba

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus