Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je jučer Odluku o proglašenju 20. svibnja 2014. godine Danom žalosti u Federaciji BiH, a u vezi sa stanjem prirodne nesreće.

Dan žalosti se obilježava obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola na zgradama Vlade Federacije BiH i institucija FBiH.

Na Dan žalosti ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH.

Medijske kuće na teritoriji FBiH su dužne uskladiti i prilagoditi svoje programske sadržaje Danu žalosti, priopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Također, Vlada Republike Srpske (RS) proglasila je utorak, 20. svibanj, danom žalosti, zbog tragično nastradalih građana u katastrofalnim poplavama koje su pogodile RS.

Prema ovoj odluci Vlade, na svim zgradama javnih institucija u RS-u zastave će biti spuštene na pola koplja, ugostiteljski objekti neće puštati glazbu, a javni emiteri su dužni programsku shemu prilagoditi danu žalosti.

U RS je dosad evidentirano 17 žrtava poplava (najviše njih je izgubilo život u Doboju, devet, u Šamcu i Modriči pod dva, u Bijeljini, Vlasenici, Srbcu i Donjem Žabaru po jedna osoba).

Broj stradalih se utvrđuje na osnovu tijela, odnosno leša koji se nađe ili svjedoka koji mogu potvrditi da je osoba nestala u vodenoj bujici.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok