Za oporavak poljoprivrede od posljedica razornih poplava trebat će mnogo vremena, a štete će se sigurno zbrajati, ne u milijunskim iznosima nego milijardama, imajući u vidu da su neki krajevi doživjeli veće strahote nego za vrijeme rata - izjavio je za Agenciju FENA predsjednik Udruženja poljoprivrednika u BiH (UPBiH) Miro Pejić.

UPBiH je, po njegovim riječima, u komunikaciji s većim brojem članova i stanje je takvo da je veliki broj ljudi potpuno izgubio imovinu, stočni fond u jednom dijelu Posavine, Tuzle, Zeničko-dobojskog kantona…

Pejić je kazao da su razgovarali s jednim poljoprivrednikom u Šamcu koji je rekao da je imao 400 bikova u tovu i da je od vodene stihije uspio spasiti samo 40-ak grla, a za ostale ne zna da li su uginuli ili zalutali. Koliko je takvih imanja, naveo je Pejić, teško je govoriti.

- Što se tiče poljoprivrednih usjeva koji su zahvaćeni poplavama, oni su potpuno ugroženi. Nešto čega se plaše poljoprivrednici koji su uspjeli sačuvati dio stočnog fonda, pa čak i oni koji su u krajevima koji nisu zahvaćeni poplavama, jeste da će nas čekati novi udar u vidu poskupljenja stočne hrane, žitarica, pa i krušnih žita - dodao je Pejić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok