Maglaj, jedan od najljepših zelenih gradova na rijeci Bosni, sada je sablasni grad pun mulja, prašine i smeća.

Sliku katastrofe nadopunjuju građani s maskama koji se pokušavaju zaštititi od prašine i mirisa kanalizacije. Nijedna trgovina ne radi.

Još nije organiziran odvoz smeća koji je u hrpama na svakom koraku. Građani iznose uništeni namještaj iz kuća, čiste mulj i režu uništena stabla.

Djeca ne idu u škole, umirovljenici se ne odmaraju u parku, psi leže u blatu, a neki su toliko gladni da žvaču smeće koje miriše na hranu.

Jedini objekt koji radi je ljekarna, jer se nalazi na drugom katu, dok su ostale poplavljene.

U nekim djelovnima mulj doseže i do 30 centimetara, a ostale površine su prekrivene osušenom zemljom koju vozila koja prolaze dižu u zrak.

Odnedavno većina domaćinstava je dobila struju, a najbolje su prošli oni koji imaju peć na drva. Snabdijevanje vodom je uspostavljeno, ali se treba prokuhati prije upotrebe. Piju samo flaširanu vodu.

”Mislila sam da je ovo neki horor i da ću se u jednom trenutku probuditi kada sam vidjela s balkona svoje auto kako pluta cestom”, kazala je ekipi Agencije Fena profesorica iz maglajske gimnazije Nina Mrvnjak, otvarajući priču o stradanju ovog grada.

Taj ‘horor’ je počeo u srijedu popodne kada je voda u Maglaju počela rasti i nije se zaustavila do četvrtka popodne. Iza te vode ostali su samo mulj i pustoš.

Po riječima nekih građana voda je u nekim dijelovima grada narasla i do tri metra.

Ipak, građani Maglaja su entuzijastični i žele ponovo srediti svoj grad te ga učiniti lijepim i zelenim kao nekada.

Pomoć iz ostatka BiH i cijelog svijeta pristiže svakog momenta i Maglajlije su jako zahvalni na tome. Tokom dana, na svakoj cesti se nalaze dobrovoljci koji dijele hranu i odjeću. Ali po riječima nekih građana, pomoć ipak ne stiže do svih te savjetuju da se dijeli direktno u ruke najugroženijih stanovnika.

”Nemam riječi za ljude koji su slali pomoć za Maglaj, ali taj ugođaj kvare neki ljudi koji sve sebi grabe”, kazala je Nina.

Također, građani Maglaja ne znaju što da rade u ovim teškim trenucima, jer im još niko nije objasnio na koji način da postupe u slučajevima prirodnih katastrofa.

”Svi čiste blato bez adekvatne zaštite, ali dosta njih ne znaju koliko je to opasno, jer je voda izbacila kanalizaciju na površinu. Narod ne zna i niko se nije pripremao na ovakvu katastrofu ”, upozorila je.

Hrane imaju dovoljno, ali najviše im treba maski, čizama, vode i sredstava za dezinfekciju.

”Ima dovoljno hrane za sve, posebno konzervi i mislim da ćemo se ubrzo svi ‘konzervirati’ – kazala je s osmijehom ova Maglajka, koja je hranu ponudila i ekipi Fene.

Iako je život u Maglaju stao, građani nisu izgubili smisao za humor, pa za sebe kažu da izgledaju kao Michael Jackson zbog maski koje nose.

Fena

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok