Skok cijene brašna od šest feninga po kilogramu u posljednjih mjesec dana u RS-u doveo je do poskupljenja pekarskih proizvoda za 20 posto, dok su cijene svih pekarskih proizvoda u FBiH za sada iste i nema najava poskupljenja, piše Večernji list BiH.

Nema poskupljenja

Dok su u RS-u moguća i dodatna poskupljenja, u razgovoru s vlasnicima dviju pekarnica iz Žepča i Mostara doznali smo kako nisu upoznati o poskupljenjima te da najvjerojatnije do njega neće doći.

- Za sada nitko ništa ne govori, svi rade po starim cijenama. Koliko znam, neće doći do poskupljenja pekarskih proizvoda - kazao nam je vlasnik jedne žepačke pekarnice, a isto su potvrdili i iz jedne mostarske.

- U Federaciji se još ne govori o tome. Republika Srpska ima svoj program, u Federaciji ga nema. Još nisam dobio naznaku o poskupljenju, a nabavljam brašno iz RS-a. Posljednja tura stigla mi je po staroj cijeni, a za dalje ne znam. Ali, sigurno je kako će doći do poskupljenja jer odavno nije, a cijene na svjetskom tržištu se mijenjaju, tu su i porezi i ostala davanja koja plaćamo - kazao je nedavno za Klix.ba Muhamed Poričanin, član Udruge pekara Federacije BiH. Istaknuo je također kako poskupljenje brašna od nekoliko feninga ne bi trebalo biti alarm za poskupljenje kruha.

Nedžad Bićo iz Saveza udruga poljoprivrednika Federacije BiH kazao je kako je ova godina bila izuzetno loša za pšenicu.

- Velika vlaga dovela je do ranog sazrijevanja, zbog čega je kvaliteta jednaka nuli, ali mi svakako imamo rezervnu proizvodnju jer BiH proizvodi svega 20 posto pšenice od ukupne potrebe, ostalo uvozimo - kazao je dodavši da iako je na svjetskom tržištu došlo do poskupljenja, ona nisu toliko značajna da bi se dogodila lančana reakcija koja će dovesti do poskupljenja kruha. Ako nije poskupio nakon silnih trošarina, onda, prema mom mišljenju, ne bi trebao ni sada - rekao je nedavno Bićo.

Koliko što košta?

Donosimo i neke od cijena pekarskih proizvoda u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Tako u trgovinama u RS-u bijeli kruh od 600 grama, koji je koštao 1,20, sada košta 1,40 KM. S druge strane, polubijeli kruh, također od 600 grama, s marku je poskupio na 1,20 KM. Cijena kruha od 600 grama u FBiH stoji od 1,50 KM pa sve do 4,50 maraka. Mali kruh od 400 grama košta 0,90 feninga, mala štruca 0,40 feninga, kiflica od 0,20 do 0,50 feninga...

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok