• Short title article: Pšenica

Proizvođači žita i ove godine žetvu dočekuju u neizvjesnosti, jer još nema naznaka otkupne cijene pšenice koja će, sudeći prema najavama mlinara, biti niža nego lani, dok brašno već neko vrijeme pojeftinjuje.

Žetva pšenice u Republici Srpskoj trebala bi početi za manje od dvadesetak dana, a proizvođači očekuju manje prinose.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić ističe da nitko ne zna koja će cijena biti.

"Ako ove godine otkupna cijena bude niža nego lani, proizvodnja pšenice će biti totalno neisplativa. Prinos će biti manji za oko 30 odsto nego lani, a na to utječe niz faktora", rekao je Radić.

Postavlja se pitanje, kako dodaje, zašto je cijena kruha toliko visoka, kada je cijena pšenice na svjetskom tržištu dosta pala.

"Ako proizvodnja bude nerentabilna, nije za očekivati da će ljudi za sljedeću godinu sijati", rekao je Radić.

Kolika će biti otkupna pšenice, ne zna ni predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos koji tvrdi da neće doći do poskupljenja brašna.

"Trenutno dolazi do pojeftinjenja zato što cijene žitarica padaju. U odnosu na prošlu godinu pale su dvostruko. Cijena na tržištu Srbije sada je oko 200 eura po toni", rekao je Kos.

Dodao je da je vreća brašna od 25 kilograma prije dva mjeseca koštala oko 30 KM, a sada se može kupiti i za 23 ili 24 marke.

"Pojeftinjenje bi bilo i veće, nego su zalihe kupljene po višoj cijeni i sada se miksa sa jeftinijom. Kalkuliramo da izdržimo do žetve, a što će biti u žetvi, nitko ne zna", rekao je Kos.

Dodao je da će pšenice biti, ali kvalitet je sporan.

"Onaj tko bude imao kvalitetnu robu, taj će diktirati cijenu. Otkupna cijena po toni u Srbiji je od 180 do 200, u ovisnosti od kvalitete, na mađarskom tržištu od 190 do 230 eura", kazao je Kos dodavši da je pšenica iz Ukrajine napravila pometnju, jer se prodaje po bagatelnim cijenama.

S druge strane, vlasnik kompanije "Krajina klas", u okviru koje posluje lanac pekarni "Manja", Saša Trivić kaže da neće doći do pada cijena pekarskih proizvoda.

"Niže cijene brašna se neće odraziti na cijene proizvoda, jer plaće rastu i može se očekivati da one stoje ili eventualno još porastu. Od pada cijena nema ništa", kategoričan je Trivić.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković kaže da cijena pšenice ovisi od kretanja cijena na svjetskom tržištu.

"Mi smo tu veoma ograničeni. Vlada RS, s druge strane, može intervenirati povećanjem poticaja, što je ove godine i uradila pa sada subvencija za pšenicu iznosi 500 KM po hektaru", rekao je Marinković.

On je istaknuo da je lani otkupna cijena pšenice u Srpskoj iznosila 0,63 KM po kilogramu, a usprkos velikim troškovima poljoprivrednici su se odlučili za sjetvu ove poljoprivredne kulture.

"Prema prognozama, cijena bi ove godine mogla iznositi 0,32 ili 0,33 KM, a tome, između ostalog, doprinosi i mešetarenje na burzi", rekao je Marinković.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić rekao je ranije da očekuje da će ovogodišnja otkupna cijena pšenice biti između 30 do 35 feninga po kilogramu, dvostruko niža nego prošle godine. Minić je za idući tjedan najavio i sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača, mlinara, Privredne komore te predstavnicima Ministarstva trgovine i turizma.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok