Čelnici i istaknuti članovi oporbenih stranaka Fuad Kasumović, Damir Mašić, Elmedin Konaković i Ibrahim Hadžibajrić u javnom istupu na Face TV-u poručili su da idu zajedno u uspostavu vlasti na svim razinama bez SDA.

Kao razlog za takvu odluku naveli su masovne prijevare na izborima, ali i odlučnost da se napravi zaokret, piše Večernji list BiH.

Potvrdilo se to i u neskrivenom radovanju Komšićevu izboru u Predsjedništvo BiH. SDA je tako postao nepoželjan partner za tzv. građanske stranke, kao i za stranke koje su osnovali nekadašnji dužnosnici SDA. SDP, Naša stranka, SBB, NB, A-SDA, PDA i Narod i pravda ne žele u vlast sa SDA, dok se DF uglavnom ne izjašnjava jer očito mora čuvati leđa Komšićevoj izbornoj mašineriji.

Ključan je Dom naroda

Sedam oporbenih stranaka zajedno, međutim, ima u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH 52 od ukupno 98 zastupnika. Uz odgovarajući broj ruku u bošnjačkom, srpskom i Klubu ostalih u Domu naroda, čak i samo neke od njih bi s HDZ-om mogle formirati stabilnu federalnu vlast. Kakve će biti pregovaračke pozicije za formiranje federalne vlasti, znat će se tek nakon izbora Doma naroda, a to znači nakon konstituiranja županijskih skupština i potvrđivanja konačnih izbornih rezultata, za to je rok mjesec dana od održavanja izbora. 
No, kada bi se u Bosni i Hercegovini poštivala činjenica da je ona država triju konstitutivnih naroda, onda o sastavu buduće vlasti ne bi bilo puno dvojbi. Stranke koje su dobile najveću potporu u svojim narodima bile bi predvodnici eventualno šire koalicije koja bi imala lagodnu većinu za uspostavu izvršne vlasti i odlučivanje u iduće četiri godine. Kako se, međutim, u BiH izborna volja naroda uporno negira, za sada je izvjesno tek da će SNSD s tradicionalnim partnerima imati komotnu većinu i stabilnu vlast u RS-u, dok je sve ostalo pod znakom pitanja. Samo zahvaljujući plebiscitarnoj potpori hrvatskog biračkog tijela, koalicija oko HDZ-a BiH najvjerojatnije će biti nezaobilazan čimbenik u formiranju vlasti na državnoj i federalnoj razini. Brz obzira po kojoj formuli će se na kraju birati izaslanici u federalni Dom naroda, spomenuta koalicija trebala bi imati dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata, bez koje nema uspostave federalne vlasti.

Novi inženjering

Kako hrvatski klub u ovom entitetskom domu bira hrvatske izaslanike u državni Dom naroda, jasno je da se koalicija predvođena HDZ-om Bosne i Hercegovine neće moći isključiti ni iz državne vlasti. Iako nerado, sarajevske stranke su se, čini se, pomirile s tim, iako ne treba sumnjati da će iskoristiti i najmanju moguću priliku za novi inženjering prilikom izbora (i hrvatskih) izaslanika iz županijskih parlamenata. Teško će im to poći za rukom jer je HDZ, uz ojačavanje pozicije u državnom i federalnom parlamentu, značajno učvrstio poziciju u svim županijama gdje su Hrvati prisutni u značajnijem broju. Istodobno, SDA je zadržao poziciju najjače bošnjačke stranke, ali će, kako trenutačno stvari stoje, teško do vlasti na svim razinama.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok