HDZ BiH, kao pobjednička politička opcija kod Hrvata, učinio je i više jer je u samo nekoliko dana prvo uspostavljen kontakt i najavljena partnerska suradnja sa SNSD-om, uvjerljivim pobjednikom unutar srpskog biračkog tijela, a potom i organizirano okupljanje svih hrvatskih opcija u jedan nacionalni blok pod okriljem HNS-a, piše Večernji list BiH.

Izbacivanje iz vlasti

Vrlo je važno da su se tu našle i stranke iz HNS-a koje su na izbore izašle u drugom koalicijskom bloku, a koje će, unatoč lošijem rezultatu, imati svoje predstavnike u federalnom i nekim županijskim parlamentima.

Sportskim rječnikom kazano, loptica je sad na bošnjačkoj strani gdje je prilična gužva. Najlogičnije bi bilo da se u formiranje vlasti uključi SDA, kao stranka s najvećom pojedinačnom potporom unutar bošnjačkog biračkog tijela. S devet mandata u Zastupničkom domu i izglednom većinom u Klubu Bošnjaka u Domu naroda, SDA ima kapacitet za sudjelovanje u formiranju državne vlasti. Uz tradicionalne partnere SNSD-a, a to su DNS i SP, tri spomenute nacionalne stranke imaju natpolovičnu većinu u Zastupničkom i vjerojatno dvotrećinsku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Naravno, mogući su i drugačiji scenariji, ali oni uz SDP uključuju barem još dvije bošnjačke stranke – DF, SBB ili NS.

Izbacivanje svih triju vodećih stranaka HDZ-a, SNSD-a i SDA iz državne vlasti skoro da je i teorijski nemoguće, a sarajevski pokušaj stvaranja svebošnjačke koalicije uz potporu SDS-a i PDP-a, odnosno izbacivanje HDZ-a i SNSD-a iz vlasti, moglo bi eventualno proći u Zastupničkom domu, ali bi takvu vlast konstantno blokirala većina u Domu naroda. Naravno, nikada u bh. politici ne treba isključiti mogućnost raskola u pojedinim strankama i prelaska nekih zastupnika u protivničke tabore.

Široka koalicija

Posebno to važi za federalnu razinu gdje će u Zastupničkom domu sjediti predstavnici čak 12 stranaka i koalicija. Najrealniji bi i ovdje bio savez koalicije predvođene HDZ-om BiH sa SDA jer zajedno imaju 43 mandata i za većinu od 50 zastupnika dovoljna bi im bila potpora jedne ili dviju manjih stranaka. Međutim, problem je što većina preostalih parlamentarnih stranaka ne želi u vlast sa SDA, a HDZ BiH prihvatio bi samo ako moraju zbog očekivane dominacije ove stranke u hrvatskom klubu u federalnom Domu naroda.

Sada je već sasvim jasno da će tzv. bošnjačka ljevica iskoristiti svaku prigodu da legitimne hrvatske predstavnike isključi iz vlasti. Pri tome najviše računaju na stranke nastale iz SDA, koje su osigurale parlamentarni status, ali i na SBB kome je, čini se, jedini uvjet za potporu nekoj vlasti da u njoj nema SDA. Tako široka koalicija mogla bi imati natpolovičnu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i umnogome bi podsjećala na famoznu Alijansu za promjene s početka prošlog desetljeća. Jedini jamac Hrvatima da će spriječiti takvu vlast, ali i novu SDA - SDP platformu je Dom naroda. Da se SDP nema namjeru pomiriti s oporbenom ulogom još četiri godine pokazali su već stvaranjem koalicija u Sarajevskoj i Zeničko-dobojskoj županiji sa “sestrinskim” strankama i bivšim esdeaovcima.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok