Prijave PDV-a od sada se mogu Upravi za neizravno oporezivanje podnositi samo elektroničkim putem.

Iako je za prijelazno razdoblje bila ostavljena cijela prošla godina, 3500 poreznih obveznika još nije obavilo tu promjenu. Posljedica toga je da oni od početka ove godine ne mogu poslovati sukladno zakonu i čekaju ih kazne.

Deseci tisuća registracija

- Do kraja 2018. godine za elektroničku komunikaciju s UNO-om BiH ukupno se registrirao 41.151 obveznik. Zahtjev za registraciju do kraja prošle godine podnijelo je još 1635 obveznika, tako da je u ovom trenutku ostalo 3500 obveznika koji još uvijek nisu podnijeli zahtjev za registraciju za elektroničku komunikaciju s UNO-om BiH. To konkretno znači da svi oni obveznici koji se još uvijek nisu registrirali za e-PDV, svoje siječanjske prijave u 2019. godini za porez na dodanu vrijednost i za trošarinu neće moći podnijeti u roku, a to je 10. 2. 2019. godine. UNO BiH će morati po službenoj dužnosti za sve takve porezne obveznike izvršiti razrez porezne obveze, obračunati naknadni teret prinude u iznosu od 5 posto i zakonsku zateznu kamatu, koja iznosi 0,04 posto svakog dana zakašnjenja - rekao je za Večernji list glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević. On je pozvao sve tvrtke, koje još nisu obavile ovu proceduru, da to učine u idućim danima jer samo na taj način mogu izbjeći kazne koje im slijede. Piše Večernji list.

Mogućnost registracije

- UNO BiH je u svojim regionalnim centrima osigurao mogućnost poreznim obveznicima koji još uvijek nisu registrirani za elektroničke usluge da na licu mjesta izvrše registraciju. Da bi se ovaj proces uspješno završio, potrebno je da odgovorne osobe ili njihovi zastupnici ponesu sa sobom pečat kako bi mogli ovjeriti izjavu o prihvaćanju uvjeta korištenja elektroničkih usluga UNO-a. Na kraju još jednom pozivamo sve porezne obveznike da se što prije registriraju za elektroničke usluge. Oni koji to ne urade, od poreznog razdoblja - siječanj 2019. godine neće moći izvršavati svoje redovite obveze, tj. neće moći podnositi porezne prijave. Kao posljedica nepodnošenja porezne prijave, UNO će izdati obveznicima prekršajne naloge, a osim toga, izvršit će se zaduženje porezne obveze po službenoj dužnosti te će se ovaj iznos potraživati od poreznog obveznika prinudnim putem - poručio je Kovačević. Inače, UNO BiH ima plan do kraja 2020. godine u cijelosti izbaciti poslovanje preko šaltera, a sve procedure će u iduće dvije godine biti prebačene u elektroničke verzije. Podnošenje elektroničke PDV prijave samo je početak velikog procesa digitalizacije rada UNO-a BiH koja će dovesti do poboljšanja rada, bržih usluga, smanjenja troškova procedura, kako za UNO BiH tako i za porezne obveznike. Zbog toga je UNO BiH pokrenuo novi web-portal koji je u cijelosti konstruiran kao servis poreznim obveznicima. Ipak, njih 3500 još se nije našlo u ovoj priči i zbog toga će snositi posljedice.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok