Ministri u Vladi Zeničko-dobojske županije, Zlatko Jelić i Fahrudin Brkić, upriličili su posjet općini Usora te Javnom komunalnom poduzeću “Usora” d.o.o.

Povod posjetu su, između ostalog, i projekti koji su u skoro vrijeme realizirani ili su pred samom realizacijom uz potporu Ministarstva gospodarstva, kao i Ministarstva prostornog uređenja, prometa i veza i zaštitu okoliša ZDŽ-a. Sastanku je, uz općinskog načelnika Zvonimira Anđelića, nazočio i ravnatelj JKP “Usora” d.o.o. Slaven Prakljačić, piše Večernji list BiH.

Potpore ministarstava

Uz potporu Ministarstva prostornog uređenja, prometa i veza i zaštitu okoliša ZDŽ-a, također su realizirani ili su u realizaciji određeni projekti. Nabava kamiona za odvoz komunalnog smeća uspješno je realizirana u ukupnoj vrijednosti od 55.000 KM, uz potporu Ministarstva s 50.000 KM i Općine Usora 50000 KM, a u tijeku je i realizacija projekta nabave kombi-vozila te kontejnera za smeće u ukupnoj vrijednosti 35.000 KM, u čemu Ministarstvo sudjeluje s 30.000 KM, a JKP “Usora” d.o.o. s 5000 KM. Neke od tema razgovora bile su i aktivnosti na realizaciji projekta “Dovršetak uređenja komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni Žabljak”, koji se realizira uz potporu Ministarstva gospodarstva, i to u iznosu 150.000 KM. Radovi na projektu su u tijeku i pred samim su okončanjem. - Završetkom ovih radova okončani će biti projekti kada je riječ o komunalnoj infrastrukturi - kazao nam je načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić dodavši da su kapaciteti ove poslovne zone već popunjeni.

- Kapaciteti poslovne zone Žabljak su popunjeni, upravo onako kako je definirano projektnim planom. Tri tvrtke, dvije iz BiH i jedna iz RH, koje već imaju proizvodne pogone u ovoj zoni, grade tri nove poslovne zgrade. Izgradnjom poslovnih zgrada bit će prostora i za nova radna mjesta, a, prema našim procjenama, broj zaposlenih mogao bi se udvostručiti. Kako su kapaciteti ove zone popunjeni, u planu rada Općinskog vijeća je proširenje poslovne zone Žabljak, kao i poslovne zone Lugovi i Srednje Omanjske, a plan je i otvaranje nove poslovne zone - kaže načelnik Anđelić. - Osim zone Žabljak, nastavlja Anđelić, intenzivno radimo i na poslovnoj zoni Lugovi, koja je također dobila potporu Federalnog ministarstva poduzetništva i obrta u vrijednosti 220.000 KM, kojim se planira rad na spomenutoj infrastrukturi, točnije prilagodba prometovanja kamiona kako bi bez problema mogli dostavljati robe - kazao je načelnik Anđelić.

Nedostatak radne snage

U razgovoru s načelnikom doznali smo kako je jedan od problema koji će posebno biti izražen u budućnosti nedostatak adekvatne radne snage, ali je i istaknuo rješenje istoga.

- Već sada nedostaje radne snage i, kako vrijeme odmiče, taj problem postaje sve vidljiviji. Kako bismo spriječili odlaske ljudi, uprava na čijem sam čelu misli kako je jedini lijek za to povećanje plaća. Poslodavci moraju povećati plaće kako bi sačuvali kvalitetnu radnu snagu. Prema informaciji iz prosinca 2018. godine, bilo je 1840 zaposlenih, od kojih je oko 1000 ljudi s područja Usore, dok ostatak dolazi iz drugih mjesta - zaključio je načelnik Anđelić.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH