Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik je u izjavi za Tanjug prenio da je na jučerašnjem sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o razvoju situacije po pitanju Kosova i poručio da će Srbija i Republika Srpska nastaviti jedinstveno djelovati i dati jedinstvene odgovore.

Vučić i Dodik su se sastali u Predsjedništvu Srbije i razgovrali o svim strateškim pitanjima vezanim za opstanak srpskog naroda.

“Ovo su redovite konzultacije koje imam s predsjednikom Vučićem i to je bila prilika da procijenimo razvoj situacije”, rekao je Dodik u veleposlanstvu Rusije. Dodik kaže kako su na sastanku procjenjivali razvoj situacije “nakon svih ovih posljednjih poznatih stavova i nekih koji dolaze”.

“U svakom slučaju želim reći da ćemo nastaviti jedinstveno djelovati i da, što se mene tiče, dajemo jedinstvene odgovore na te izazove”, poručio je Dodik.

Kako kaže, stavovi i ponašanja onih koji su kreirali dugogodišnju krizu ovde pokušavaju ostati isti.

“Dakle, ne želi se prihvatiti status Srbije i stavovi u pogledu rešavanju Kosova i Metohije i cijelog srpskog nacionalnog i državnog pitanja. I pokušaji da se ubrzaju stvari u vezi rešavanja KiM dolaze od onih koji žele da naprave rješenja koja nisu u skladu sa stavovima i interesima same Srbije”, naveo je Dodik.

On kaže i da u tom pogledu Srbi u Republici Srpskoj, kao i on kao predsjedatelj Predsjedništva BiH imaju interes da veoma studiozno promatraju razvoj te situacije.

“Neprihvatljivo je danas da bilo kakvi pokušaji omalovažavanja Srbije i njezinih državnih i nacionalnih interesa budu na sceni. Republici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini je veoma stalo da Srbija bude uvažavana i da bude sa stanovišta njezinih interesa afirmirana. Ne može se napraviti vještačka barijera negde na Drini i reći da je to neka druga država”, rekao je Dodik za Tanjug.

Mi imamo život koji je imanentan jednom narodu, naglasio je Dodik.

“Mi smo svi Srbi i jednako, iako to mnogi stranci ne razumiju, zainteresirani smo za pitanje kao što je Kosovo, kao i svi ljudi koji žive ovdje”, rekao je Dodik.

Dodik je, također, rekao da je upoznao predsjednika sa situacijom u BiH i naveo da u BiH postoji namjerna opstrukcija formiranja vlasti i želja da se izbaci srpska politička reprezentacija koja je dobivena na izborima.

“Dakle, mi smo konstituirali sve naše organe, ali ostaju Bošnjaci koji pokušavaju zadržati staru strukturu nadajući se da će neki stranci doći nešto uraditi u korist njih. Naravno, to je davno prošlo vrijeme”, zaključio je Dodik.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije BiH