Za radnike iz BiH put do posla u Njemačkoj, koja je većini san, često je predug, stoga se veliki broj njih odlučuju za rad u Sloveniji, piše Večernji list BiH.

U Sloveniji rade 42.000 bh. radnika, a veliki dio ih je u ovu zemlju otišao posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH koja im je jamac sigurnosti. No, veliki broj je otišao i preko privatnih posrednika i upravo to je razlog što su bili iskorišteni i prevareni.

Lažna obećanja

Unatoč objavama, nepoštene prakse koje poslodavci u Sloveniji sprovode protiv radnika iz BiH, kao što su krivotvorenje potpisa, odjavljivanje radnika bez njihova znanja, neisplaćivanje plaća i doprinosa se nastavljaju, prenijela je RTV Slovenije. Objavljen je prilog o šest bh. državljana koji su preko Slovenije završili u Francuskoj. Oni su u rodnom gradu sreli lokalnog biznismena koji im je ponudio posao na građevini u Sloveniji. Uvjeti su bili dobri, radno vrijeme osam sati, satnica pet eura. Nakon “sređivanja papira” stigli su u Sloveniju gdje su imali nekoliko sati da urede privremeni boravak na adresi koju nisu vidjeli, otvore prepaid telefonski broj, tekući račun i potpišu ugovor o radu s tvrtkom Gargos iz Škofje Loke. Popodne su već bili na putu za Francusku, gdje ih je čekao smještaj u manjoj kući i odlazak na gradilište drugi dan. Umjesto pet eura po satu, dobili su minimalac, a uskoro su prešli na novo gradilište, udaljeno 200 km, 10-satno radno vrijeme doseglo je više od 13 sati. Nakon devet mjeseci dočekao ih je novi šok. Plaće nije bilo na računu, a “šef” se nije javljao. Investitoru u Francuskoj pokazao je razumijevanje i zaposlio ih u svojoj kompaniji, a oni otišli na odmor u BiH. No, “šef” je krivotvorio potpise prekida radnog odnosa, što ih je ostavilo bez radne dozvole te se nisu mogli vratiti u Francusku.

Agencija upozorava

O ovom slučaju oglasila se i Agencija za rad i zapošljavanje BiH. Spomenuta tvrtka nikad nije imala ugovor s njima, a oni su više puta upozoravali na ovakve mogućnosti. Navode da ih radnici obvezno kontaktiraju prilikom zasnivanja radnog odnosa kako bi izbjegli prijevare.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok