Najavljeno razdoblje obilnih oborina čiji se početak očekuje u nedjelju poslijepodne, a koje će posebno biti izražene, prema dostupnim modelima, u sjevernijim krajevima BiH, upalile su alarm u nadležnim institucijama koje poduzimaju sve potrebne mjere kako bi se štete svele na minimum te izbjegli problemi s kojima se BiH suočavala prije nekoliko godina, piše Večernji list BiH.

Apeli su upućeni na sve razine vlasti, ali i prema EU, u slučaju da bude potrebe za angažiranjem dodatnih resursa. Ministarstvo sigurnosti BiH obavijestilo je sve nadležne institucije iz sustava zaštite i spašavanja u BiH te međunarodne partnere o najavljenim nepovoljnim hidrometeorološkim prilikama u BiH, odnosno oborinama koje bi mogle izazvati poplave te zatražilo da budu pripravni u slučaju da bude potrebe za angažiranjem dodatnih snaga za pružanje pomoći službama civilne zaštite.

Obavijest je upućena Ministarstvu obrane BiH ako se iskaže potreba za angažiranje letjelica i pripadnika Oružanih snaga, kao i Centru za koordinaciju odgovora na izvanredne situacije Europske komisije u slučaju potrebe za međunarodnom pomoći.

Ključna područja

Nadanja su kako vodostaji rijeka ipak neće doseći kritičnu točku, no oborine sa sobom nose i drugi niz problema, počevši od klizišta pa do kanalizacijskih vodotoka. Loša iskustva iz svibnja 2014., kada su nezapamćene poplave napravile ogromnu štetu na stambenim i gospodarskim objektima, svakako su pridonijela da se ovog puta ulazi mnogo spremnije u proces zaštite stanovništva i imovine. Dužnosnici Federalne uprave civilne zaštite, Agencije za vodno područje rijeke Save, Federalnoga hidrometereološkog zavoda i Federalnog zavoda za geologiju jučer su održali sastanak o ovoj temi, a opći je zaključak kako je BiH spremnija za poplave te kako će, prema dostupnim prognozama, poplava biti, ali ne u mjeri kao što je to bilo 2014. godine. Ravnatelj Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić naveo je kako se od 12. do 14. svibnja očekuje da će doći do obilnih oborina koje mogu izazvati poplave, objasnivši kako se prate vodostaji rijeka, a o čemu će javnost biti obavještavana. U ovom trenutku jasno je kako se očekuju povećanja vodostaja na svim rijekama u vodnom području rijeke Save te je stoga iz Agencije odaslan poziv na povećan oprez stanovništvu koje živi uz rijeke. Iz Agencije napominju kako se, s obzirom na karakter prognozirane pojave, opasnost na izlijevanje iz korita prije svega odnosi na slijev rijeke Une i Sane, glavne tokove i pritoke, gornji i srednji dio slijeva rijeke Bosne, posebno veće pritoke kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča te bujičarske vodotoke. Pritom, vrh vodenih valova prognozira se u ponedjeljak za rijeku Unu te utorak za rijeke Sanu i Bosnu.

Službe spremne

Kada je pak u pitanju prognoza vremena za dane koji slijede, ona se, kako je napomenuo Almir Bijedić, ravnatelj Federalnoga hidrometeorološkog zavoda, mijenja iz dana u dan. Kazao je kako će poplava biti, ali ne kao onih iz 2014., dodavši i da treba više slušati državne institucije. Ferid Skopljak, ravnatelj Zavoda za geologiju, osvrnuo se na problematiku klizišta, istaknuvši kako se u slijevu Une i Sane može očekivati manji broj klizišta, a veći broj odrona pogotovo u kanjonima.

Upozorio je i kako je ljudski čimbenik u velikom broju slučajeva odgovora za nastanak klizišta, ukazavši na nekontroliranu sječu šuma kao jedan od velikih problema. U kontekstu sprječavanja mogućih negativnih posljedica službe na terenu su spremne te prate svaku promjenu. Fahrudin Solak, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite, naveo je da nema mjesta panici, naglasivši kako su izvučene pouke iz 2014., a potvrdio je i da se već vrše preventivne radnje na ispuštanju viška vode iz pojedinih akumulacija.

I dok službe pomno prate situaciju na terenu, odjeli civilne zaštite, ali i predstavnici vlasti već su izdali upozorenja. Vlada Distrikta Brčko upozorila je građane da se adekvatno pripreme za obilne kišne oborine koje se očekuju od nedjelje do srijede, a slična upozorenja dolaze i iz drugih gradova.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok