Sve veći odlazak sezonskih radnika iz BiH, a većina njih je na zavodima za zapošljavanje, stvorio je novi problem takvim osobama, kao i zavodima za zapošljavanje, piše Večernji list BiH.

Podsjetimo, nezaposlene osobe koje se nalaze na zavodu za zapošljavanje obvezne su se redovito javljati na zavod svakog mjeseca, aktivno tražiti posao, a ako odbiju odgovarajući posao ponuđen posredstvom službe za zapošljavanje, mogu biti skinuti s evidencije nezaposlenih.

Samim time gube pravo i na zdravstveno osiguranje koje su imali preko zavoda. Kako je mali broj onih koji dobivaju posao, a veći koji odlazi na sezonske poslove izvan BiH, pojavljuje se problem njihova “skidanja” s evidencije nezaposlenih.

Novi problem sezonci

To se upravo ovih dana događa u Sarajevu jer je određen broj osoba odlučio potražiti sezonski posao u susjednoj Hrvatskoj. Tom prilikom rečeno je da će biti izbrisani s evidencije ako se ne jave jednom mjesečno na zavod.

U Sarajevu je zabilježeno nekoliko slučajeva brisanja s evidencije nezaposlenih zbog odlaska na sezonski rad.

S druge strane, prema provjerenim podacima, u prošlom mjesecu u Zeničko-dobojskoj županiji, iz razloga odbijanja ponuđenoga posla, s evidencije nezaposlenih brisane su dvije osobe, a u RS-u prošle godine iz istih razloga s evidencije nezaposlenih izbrisano je 18 osoba. Iako je riječ o dvama različitim problemima, jedno je odbijanje ponuđenog posla, a drugo brisanje iz evidencije zbog nemogućnosti mjesečnog javljanja na zavod te, u krajnjem slučaju, gubitka prava na zdravstveno osiguranje. Ključno pitanje je što je aktivno traženje posla i što znači posao ponuđen posredstvom službe za zapošljavanje.

Obveza nezaposlene osobe, uz ostalo, jest da se redovito javlja službi za zapošljavanje te redovito podnosi molbe poslodavcima za posao, kao i da prati oglase i javlja se na natječaje.

Obveza službe za zapošljavanje jest da nakon podnesene prijave o potrebi za radnicima (obrazac E-4), od poslodavaca poziva i upućuje nezaposlene osobe poslodavcima koji su iskazali potrebu za zapošljavanjem novih radnika.

Ponuđeno

U Zavodu za zapošljavanje Federacije BiH smatraju da, u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, služba za zapošljavanje prestaje voditi osobu kao nezaposlenu u osnovnoj evidenciji ako ta osoba, između ostalog, odbije odgovarajući posao.

Može se reći kako je broj takvih osoba zanemariv u odnosu na broj ukupno brisanih osoba iz evidencije nezaposlenih kojih je u 2018. godini bilo 140.511. Od toga broja, zbog zaposlenja brisane su 97.383 osobe, dok su ostale osobe, uglavnom, brisane zbog nereditoga javljanja službi za zapošljavanje, zatim stjecanja uvjeta za mirovinu, preseljenja na drugo područje i slično, podaci su kojima raspolaže Zavod za zapošljavanje Federacije BiH.

U Republici Srpskoj to je regulirano člankom 43. Zakona o posredovanju i zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti koji kaže da se nezaposlena osoba briše s evidencije ako neopravdano odbije prihvatiti ponuđeno zaposlenje u mjestu prebivališta ili na udaljenosti do 50 kilometara od toga mjesta, kao i na udaljenosti do 50 kilometara od mjesta prebivališta, koje odgovara njegovim stručnim kvalifikacijama i radnoj sposobnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok