Kroz Stanicu hitne medicinske pomoći i Službu obiteljske medicine u Tesliću registrirano je oko 50 pacijenata koji su imali simptome crijevnih zaraznih bolesti u vremenskom razdoblju od 3. kolovoza do danas.

To uveliko premašuje uobičajen broj oboljelih od crijevnih zaraznih bolesti za ovako kratak vremensko razdoblje u odnosu na ista razdoblja prethodnih godina, navodi se u epidemiološkom izvještaju Doma zdravlja "Sveti Sava" u Tesliću, prenosi Faktor.ba

- Zbog toplijeg vremena i lakše kvarljivosti hrane, zbog slabije termičke obrade, upotrebe svježih termički neobrađenih namirnica u ovom razdoblju uvijek dolazi do sporadičnih slučajeva ovih oboljenja. Toplo vrijeme odgovara uzročnicima crijevnih zaraznih bolesti da se brže umnožavaju u hrani koja se neadekvatno čuva, skladišti, priprema i distribuira. U hranjive namirnice ovi uzročnici mogu dospjeti za vrijeme same obrade, pripreme, čuvanja kao i za vrijeme konzumiranja hrane. Također ne treba zaboraviti da i kupanje na otvorenim i zatvorenim bazenima i rijekama može dovesti do pojave crijevnih zaraznih bolesti - stoji u izvještaju.

Epidemiološka anketa

Od ukupnog broja oboljelih do koga su uspjeli doći, oko 30 njih, i uraditi epidemiološku anketu koju su sproveli putem telefona uzimajući anamnestičke podatke, njihovo kretanje i konzumiranje hrane neposredno i par dana pred pojavu bolesti, kod oko 20 osoba došlo se do podatka da se u razdoblju od 2. do 6. kolovoza konzumirali sendvič s piletinom i majonezom i pizzu s majonezom u jednoj pekari na području grada, a dvije su jele sendvič u drugoj pekari.

- Kod šest pacijenata nismo mogli dobiti interesantan podatak pošto su naveli da su jeli kući uobičajene namirnice. Tegobe su se javljale uglavnom u razdoblju od 12 do 24 sata poslije konzumacije. Anamnestički većina pacijenata je navodila da su tegobe počele s mučninom, nekad i povraćanjem, zatim povišenjem tjelesne temperature, čestim proljevastim do tečnim stolicama i jakim grčevitim bolovima u predjelu abdomena uz slabost i malaksalost - navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je nakon analize podataka i činjenice da je povećan broj oboljelih i da je mogući uzrok obolijevanja kontaminirana hrana, 6. kolovoza obaviještena nadležna općinska inspekcija za hranu.

Inspekcijska služba je u suradnji sa Regionalnim centrom Doboj Instituta za zaštitu javnog zdravstva RS-a dan kasnije zabranila prodaju spornih sendviča s piletinom i majonezom i pizza sa majonezom, te korištenje majoneze u jednoj pekari i uzela uzorke za mikrobiološku analizu spornih namirnica kao i uzorke za analizu drugih uzoraka hrane. Urađena su i dodatna uzorkovanja hrane po drugim ugostiteljskim objektima i radnjama za prodaju hrane, te druge kontrole koje podrazumijevaju provjeru sanitarno-higijenskih uvjeta u objektima.

- Kod 12 pacijenata je zabilježena teža klinička slika i oni su hospitalizirani, troje je već otpušteno na bolničko liječenje. Kod svih hospitaliziranih uzet je uzorak stolice za koprokulturu, a pacijentima koji nisu hospitalizirani savjetovano je da ambulantno dostave uzorke stolice za analizu. Danas smo dobili prvi rezultat mikrobioloških analiza uzoraka stolice, te je kod jednog uzorka utvrđeno prisustvo bakterije Salmonela u uzorku stolice. Sagledavajući činjenicu da i većina drugih pacijenata pokazuje iste tegobe, a da su konzumirali istu hranu, možemo Regionalnom zavodu Doboj Instituta za zaštitu javnog zdravstva RS-a prijaviti epidemiju infektivnog enterokolitisa uzrokovanog bakterijom Salmonela spp - navodi se u izvještaju koji je potpisao epidemiolog dr. Stojan Smiljanić.

Savjeti građanima

O ovome je obaviještena nadležna inspekcija za hranu Odjeljenja za inspekcijske poslove Općine Teslić koja je naložila zatvaranje predmetne pekare.

- Molimo građane da u ovom toplom razdoblju godine obrate pažnju na način pripreme, obrade i čuvanja hrane. Hranu da čuvaju u rashladnim uređajima, izbjegavaju podgrijavanje termički već jednom obrađene hrane, izbjegavaju svakodnevno korištenje brze hrane. Prema našim podacima, 80 posto oboljelih su osobe od 15 do 30 godina što odgovara da ova starosna populacija najviše i pribjegava korištenju brze hrane. Molimo sve ugostiteljske radnje, osobe koja se bave organizacijom i pripremom slavlja u tijeku ljetnih mjeseci, a kojih je puno, da posebno obrate pažnju na način pripreme, čuvanja i distribucije hrane, pošto grupna okupljanja uvijek sa sobom nose rizik od masovnih crijevnih zaraznih oboljenja čiji uzrok uvijek bude kontaminirana hrana - upozoravaju građane.

U idućem razdoblju očekuje se smanjenje broja oboljelih i popravljanje epidemiološke situacije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije BiH