Nakon sastanka izaslanstva HDZ-a BiH i SDA u Mostaru Dragan Čović je kazao kako još nema dogovora dviju stranaka o ključnim pitanjima, prenosi Klix.ba.

Čović je kazao da je današnji sastanak bio važan zbog stvaranja stabilnosti u Bosni i Hercegovini te da je pokazano da se može napraviti iskorak.

"Ključ stabilnosti naših odnosa počiva na povjerenju, a to se dokazuje kroz izborni proces, da jedan narod drugom ne bira predstavnike", ponovio je Čović stari stav HDZ-a.

Dodao je kako zastoje koji trenutno postoje žele rješavati zajedničkim doprinosima te da je zajednička procjena da se oko migrantske krize mora hitno organizirati sjednica Vijeća ministara BiH.

"Dogovorili smo da se nastavimo dogovarati, ali daleko smo od toga da se usuglasimo o ključnim pitanjima", kazao je na kraju Čović naglašavajući da je ključ dogovor o izbornom zakonodavstvu posebno i legitimnom predstavljanju.

Navedeno je kako su tretirana i lokalna pitanja, održavanje izbora u Mostaru te problem deponije Uborak za koju će lokalne organizacije ovih dviju stranaka pripremiti zajedničku izjavu.

"U Mostaru će biti izbori, to nije upitno i u to građani ne trebaju sumnjati. Međutim, ne možete u Mostaru razgovarati o zaštiti konstitutivnih naroda, a to ne tretirati i na državnoj razini", zaključio je Čović.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok